Mainos

Uutta aidslääkettä vaaditaan kehitysmaiden käyttöön

Abbott-lääkeyrityksen uutta tehokasta aidslääkkettä vaaditaan pikaisesti kehitysmaihin. Maailman noin 40 miljoonasta hiv-positivisesta peräti 60 prosenttia asuu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö vaatii uutta aids-lääkettä myös kehitysmaiden käyttöön. Järjestön mukaan yhdysvaltalaisen Abbott-lääkeyrityksen uusi Kaletra-aidslääke pitäisi saada kehitysmaiden markkinoille mahdollisimman nopeasti.

- On julmaa ironiaa, että lääke, jota ei tarvitse säilyttää jääkaapissa, on selvästi suunniteltu Nigerian kaltaisia paikkoja varten, mutta sitä ei kuitenkaan ole täällä saatavilla, järjestön edustaja Helen Bygrave sanoi Nigeriassa.

Uudella lääkkeellä on edeltäjiinsä verrattuna monta etua: sitä ei tarvitse pitää jääkaapissa, sen annosmäärät ovat pienempiä eikä se vaadi käyttäjältään erityistä ruokavaliota. Toistaiseksi lääke on rekisteröity vasta Yhdysvalloissa ja sen hinta lähentelee 10 000:ta dollaria vuodessa yhtä potilasta kohti.

Avustusjärjestö vaatii, että Abbott rekisteröisi uuden lääkkeensä myös kehitysmaissa, jossa sitä kipeimmin tarvitaan, myisi sitä alle 500 dollarin hinnalla ja poistaisi patenttiesteet, jotta siitä voitaisiin valmistaa rinnakkaislääkkeitä.

Abbott on ilmoittanut pyrkivänsä rekisteröimään uuden lääkkeensä mahdollisimman nopeasti myös Yhdysvaltojen ulkopuolella, muttei ole ottanut kantaa sen hintaan tai jakeluun kehitysmaissa.

YK:n aidsjärjestön UNAIDSin arvion mukaan maailmassa on noin 40 miljoonaa hiv-tartunnan saanutta tai aidsia sairastavaa ihmistä. 60 prosenttia heistä asuu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Viime vuonna tartunnan saaneista 64 prosenttia eli noin kolme miljoonaa ihmistä asuu tällä alueella.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.