Mainos

Uutisvaras iski netissä

Futureimagebank

Suomalaisessa mediamaailmassa ehdittiin hetken ihmetellä uutispalvelua, joka julkaisi toisten tiedotusvälineiden tekemiä uutisia.

Asialla oli Filljoy-sivusto, joka on mainostanut itseään myönteisenä uutispalveluna. Filljoyn tavoitteena on, että kansalaiset tekisivät itse myönteisiä uutisia toisilleen.

Käytännössä sivustolla on kuitenkin julkaistu runsaasti valtamedian uutisia. Monet jutut oli kopioitu sanasta sanaan joko osittain tai kokonaan alkuperäisen tekijän sivuilta. Lopussa oli linkki alkuperäisen tekijän sivustolle.

Filljoy ehti julkaista myös ison pinon STT:n uutisia luvatta. Filljoyn päätoimittaja Pekka Tamminen kiistää, että uutisia olisi varastettu tietoisesti. Tammisen mukaan STT:n uutispalvelua on käytetty epähuomiossa.

- Ilmeisesti meillä toimittajat eivät ole olleet riittävän tarkkoina. Nämä virheet korjataan välittömästi, Tamminen selittää.

Pian toimittajan yhteydenoton jälkeen Filljoy tyhjensikin sivustonsa lähes kaikista uutisista.

"Yhteistyösopimusta ei ollut"

Filljoyn sivuilla julkaistiin myös Helsingin Sanomien uutisia. Päätoimittaja Reetta Meriläinen pitää menettelytapaa äärimmäisen epäkorrektina.

- Meillä on toki joidenkin tahojen kanssa sopimuksia siitä, että he voivat julkaista omilla sivuillaan meidän uutisia ja niistä linkit sitten tuovat HS:n sivuille. Ne tietysti hyödyttävät meitäkin. Filljoyn kanssa meillä ei kuitenkaan ole ollut minkäänlaista sopimusta.

Meriläisen mielestä koko perusasetelma on hämmentävä.

- Täällä todetaan, että he tarjoavat ihmisille myönteisiä uutisia, joita perinteisistä tiedotusvälineistä ei saa. Samalla kuitenkin heille kelpaavat tämän valtamedian tekemät uutiset.

Sekä Meriläinen että MTV:n toimituspäällikkö Tapani Pohjala totesivat eilen, että Filljoyn toimintaan aiotaan puuttua.

Mediatalot suhtautuvat tarkasti omien uutistensa käyttämiseen. Erityisesti kansainväliset uutistoimistot saattavat rankaista ankarilla sakoilla, mikäli heidän uutisiaan käytetään luvatta.

Internetissä materiaali leviääkin nopeasti. Toisaalta uudet hakuteknologiat mahdollistavat sen, että alkuperäinen tekijä pystyy tarkkailemaan entistä tehokkaammin uutistensa elämää julkaisemisen jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.