Mainos

Uutistoimisto syyttää USA:ta kuvien tuhoamisesta

Amerikkalaisjoukot tuhosivat afgaanisiviilien ampumisesta otetut kuvat. Yhdysvaltain armeija on puolustanut syytettyjä sotilaita sanoen, että käytäntö on sallittu äärimmäisissä olosuhteissa. Afgaaniopiskelijat ovat tänään osoittaneet mieltään ulkomaalaisjoukkoja vastaan ja vaatineet presidentti George W. Bushin kuolemaa.

Uutistoimisto Associated Press syyttää Yhdysvaltain joukkoja hyökkäykseen liittyvän kuvamateriaalin tuhoamisesta Afganistanissa. AP aikoo esittää asiasta vastalauseen Yhdysvaltain armeijalle, kertoi yleisradioyhtiö BBC.

Tapaus liittyy Itä-Afganistanissa Nangarharin maakunnassa sunnuntaina tehtyyn itsemurhaiskuun. Presidentti Hamid Karzain mukaan kymmenen siviiliä sai surmansa, kun Yhdysvaltain johtaman liittouman joukot avasivat tulen siviilejä vastaan itsemurhaiskun jälkeen.

AP:lle työskentelevät valokuvaaja ja kameramies saapuivat tapahtumapaikalle puolisen tuntia iskun jälkeen. He alkoivat kuvata autoa, jossa kolme siviiliä oli hetki sitten ammuttu. Ampujina olivat silminnäkijöiden mukaan itsemurhaiskupaikalta paenneet amerikkalaiset sotilaat.

Valokuvaajan ja kameramiehen mukaan amerikkalaissotilaat tuhosivat hetkeä myöhemmin molempien otokset sanoen, että heillä ei ollut oikeutta kuvaamiseen.

Yhdysvaltain armeija puolusti kuvien tuhoamisesta syytettyjä sotilaita sanoen, että käytäntö on sallittu mutta vain äärimmäisissä olosuhteissa. Joukkojen tiedottaja William Mitchell sanoi AFP:lle, että kuvat oli pyydetty poistamaan tutkinnallisista syistä, koska oli mahdollista, että tapahtumapaikka ei enää näyttänyt siltä mitä se oli heti hyökkäyksen jälkeen.

YK sanoi pyrkivänsä selvittämään, mitä todella on tapahtunut.

Yhdeksän siviiliä kuoli Naton ilmaiskussa

Yhdeksän siviiliä on kuollut Nato-johtoisten joukkojen ilmaiskussa Afganistanissa viime yönä. Nato-joukot tilasivat ilmavoimilta tulitukea taistellessaan kapinallisten kanssa Kabulin pohjoispuolella Kapisan maakunnassa. Siviilien asuinalueelle osuneet pommit tappoivat viisi naista, kolme lasta ja yhden miehen.

Nato-joukkojen tiedottaja syyttää kapinallisia siviilien vaarantamisesta, kun kapinalliset piiloutuvat taistelutilanteessa siviilien keskelle.

Afganistanin sisäministeriön mukaan hallitus on lähettänyt tutkimusryhmän selvittämään siviilien kuolemaa välikohtauksessa.

Afgaaniopiskelijat osoittivat mieltään siviilien surmia vastaan

Afganistanilaiset opiskelijat ovat osoittaneet mieltään amerikkalaisia ja muita ulkomaalaisia joukkoja vastaan joukkojen tapettua lähes 20 siviiliä viime päivinä.

Jalalabadin yliopiston opiskelijoiden mielenosoitus keräsi noin tuhat osanottajaa, jotka vaativat kuolemaa presidentti George W. Bushille sekä ulkomaisten joukkojen poistumista Afganistanista.

Opiskelijat julkaisivat julkilausuman, jossa vaadittiin Afganistanin hallituksen puuttumista asiaan ja siviilejä surmanneiden sotilaiden saattamista oikeuden eteen. Satojen poliisien joukko esti opiskelijoiden marssimisen Jalalabadin keskustaan.

Afganistanissa on muutaman viime päivän aikana kuollut lähes 20 siviiliä välikohtauksissa ulkomaisten joukkojen kanssa. Lisäksi useita kymmeniä on haavoittunut.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.