Mainos

Uutissuomalainen: Talous- ja velkaneuvonnan jonotilanteessa isoja alueellisia eroja – asettaa velkaantuneet eriarvoiseen asemaan

Talous- ja velkaneuvonnan jonotilanteessa on isoja alueellisia eroja, kertoo Uutissuomalainen.

Suomen suurimmista kaupungeista lyhyimmät jonot ovat Joensuussa, jossa velkaneuvontaan pääsee kahdessa vuorokaudessa. Puolestaan Kotkassa velkaneuvonnan jonot ovat venyneet 150 vuorokauden eli viiden kuukauden mittaisiksi. Alueelliset erot asettavat velkaantuneet eriarvoiseen asemaan.

– Kun saa yhteyden talous- ja velkaneuvojaan, lähtevät asiat rullaamaan eteenpäin. Jos joutuu odottelemaan viisi kuukautta, voivat laskut kertyä ja perintä edetä. Esimerkiksi velkajärjestelyprosessi on pitkä ja odottelu siirtää prosessin kulkua, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston erikoissuunnittelija Sanna Helesuo Uutissuomalaiselle.

Lisäksi koko maan keskimääräinen jonotusaika on kasvanut. Uutissuomalaisen mukaan heinäkuussa 2015 velkaantunut joutui jonottamaan neuvontaan keskimäärin 31 vuorokautta. Kilpailu- ja kuluttajaviraston tuoreimpien tietojen mukaan jonotusaika on nyt 42 vuorokautta. Tiedot ovat tämän vuoden heinäkuulta.

Helesuon mukaan alueelliset erot syntyvät esimerkiksi elinkeinorakenteen muutosten vuoksi.

– Jos tulee isoja irtisanomisia, niin kyllä se tietyllä aikavälillä aiheuttaa painetta talous- ja velkaneuvontaankin, Helesuo sanoo.

Toisaalta esimerkiksi Helsingissä ja Hämeenlinnassa jonoja on saatu merkittävästi lyhyemmiksi. Helsingissä jonotusaika on kahdessa vuodessa lyhentynyt 110 vuorokaudesta 45 vuorokauteen ja Hämeenlinnassa 105 vuorokaudesta 60:een. Helesuon mukaan ruuhkaa on purettu kehittämällä yksiköiden toimintaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.