Mainos

Uutiskilpailun hinta Afganistanissa käymässä liian kalliiksi

Afganistan on tämän hetken kuumin uutisaihe. Lehdet ja tv-yhtiöt kilpailevat siitä, kenellä on ensimmäisenä kertoa tuoreita uutisia Talebanin ja al-Qaida -terrorijärjestön vastaisesta sodasta. Kilpailu on kuitenkin kallista, eikä sen koko hintaa makseta rahassa. Jossain vaiheessa raja tulee vastaan - ja monelle tiedotusvälineelle se raja on jo löytynyt. Se merkitsee toiminnan lopettamista Afganistanissa. Mutta mitä siitä sitten seuraa?

Afganistanin sota on ollut tiedotusvälineille suuri haaste. Toiminta kriisialueella on hankalaa, kallista ja vaarallista. Mutta sota kiinnostaa katsojia ja lukijoita, ja siksi tiedotusvälineet panostavat sen raportointiin rajusti.

- Tällä hetkellä meillä on 50 ihmistä Afganistanissa - toimittajia, kuvausryhmiä, tuottajia ja turvahenkilöitä. Britannia on tärkeässä roolissa diplomaattisissa tehtävissä ja osin sotilaallisestikin, ja sillä on meille oma uutisarvonsa. Olisimme vahvasti mukana muutenkin, koska olemme iso, kansainvälinen yhtiö, kertoo toimituspäällikkö Jonathan Baker BBC:stä.

Tiedotusvälineet ovat huomanneet Afganistanissa työskentelyn suuret riskit. Reilun viikon sisällä alueella on menehtynyt kahdeksan journalistia, ja nyt monet yhtiöt ovat lisänneet turvatoimiaan. Kova uutiskilpailu kuitenkin pakottaa usein ottamaan tavallista suurempia riskejä.

- Olemme pyrkineet muiden tv-yhtiöiden kanssa jossain määrin luopumaan kilpailusta. Jos jotkut muut ovat paikoissa, joissa meidän omasta mielestämme pitäisi olla, sillä on merkitystä. Olemme kuitenkin sopineet linjoista muiden yhtiöiden, erityisesti suoran kilpailijamme ITN:n kanssa, BBC:n toimituspäällikkö Baker sanoo.

- Jaamme tietoa keskenämme, ja olemme sopineet siitä, mitä emme tee. Kuvamateriaalia emme jaa, emmekä tee työtä yhdessä, mutta olemme sopineet, että joissakin tapauksissa riski on liian suuri. Kun kilpailuelementtiä ei ole, voimme tehdä selkeämmin päätöksiä siitä, onko joku asia turvallinen. Meidän ei tarvitse pohtia, meneekö joku muu tekemään homman ja siksi näyttää paremmalta kuin me.

Freelancerit ottavat usein suurimman riskin

Suurten televisioyhtiöiden ja sanomalehtien vakinaisen väen lisäksi kriisialueella operoi kymmeniä ellei satoja freelancereita, joko täysin omaan laskuunsa tai isojen yhtiöiden tilapäisesti palkkaamina. Heille sota ja uutiskilpailu merkitsevät paitsi riskiä myös mahdollisuutta.

- Lisääkö kilpailu riskejä - tottakai. Olisi outoa, jos niin ei kävisi. Silti - kauan eläköön kilpailu! huudahtaa sotakuvaaja Vaughan Smith.

- Freelancerina olen materiaalin jakamista vastaan. Me elämme kilpailusta ja siitä, että joissakin tilanteissa voimme olla parempia ja tehokkaampia kuin muut. Muuten emme saisi materiaaliamme kaupaksi eikä meitä palkattaisi. Siksi kannatan kilpailua, Smith jatkaa.

Riskinotto parantaa kriisialueilla toimivien journalistien mahdollisuuksia antaa todenmukainen kuva siitä, mitä alueella on tapahtumassa. Afganistanissa ongelmia on aiheuttanut myös pääsy tapahtumapaikoille. Taleban ei juurikaan ole hyväksynyt läntisiä tiedotusvälineitä alueelleen, mutta myös amerikkalaiset ja heidän kanssaan liittoutunut Afganistanin oppositio rajoittavat tiedonvälitystä varsin tehokkaasti.

Vaughan Smith vastustaa rajoituksia ehdottomasti.

- Mutta toisaalta, meidän ei pitäisi ottaa journalistisia periaatteitamme turhan vakavasti. Meidän on tajuttava, että amerikkalaiset eivät halua meitä paikalle, koska he epäilevät luotettavuuttamme. Meidän on kyettävä vakuuttamaan amerikkalaiset siitä, että jotkut mediatalot ovat vastuuntuntoisia. Nyt meihin ei luoteta, ja siinä on jotain väärää. Meidänhän pitäisi kertoa juttu sellaisena kuin se on, hän pohtii.

Ruotsin TV 4 on päättänyt vetää journalistinsa Afganistanista sen jälkeen, kun kuvaaja Ulf Strömberg ammuttiin maanantai-iltana Taloqanissa Kunduzin kaupungin liepeillä. Myös monet muut tiedotusvälineet pitävät nyt Afganistania liian vaarallisena omille työntekijöilleen. Se ei kuitenkaan merkitse raportoinnin loppumista, vaan riskin ja vastuun siirtymistä muille.

- Hermostuneet mediatalot antavat nyt henkilöstölleen ohjeita siitä, mihin ei saa mennä ja mistä voi raportoida. Juuri tällaisessa tilanteessa freelancerit lähtevät liikkeelle päästäkseen sinne, missä kukaan muu ei ole käynyt. Ja siinä freelancer antautuu vaaraan, sanoo Rory Peck -säätiön johtaja Tina Carr.

Säätiö ajaa freelancereiden asiaa ja pyrkii mm. siihen, että tv-yhtöt vakuuttaisivat kaikki freelancerinsa kriisialueilla. Sota on jo nyt aiheuttanut huikeat kustannukset kaikille tiedotusvälineille Siksi kalliita vakuutuksia ei mielellään makseta - ja siksi parhaimmat ja vastuuntuntoisimmat freelanceritkin jättävät pian Afganistanin väliin.

Lopulta raportointi alueelta voi jäädä muutamien uskaliaiden tv-yhtiöiden ja sodan osapuolien toimittaman materiaalin varaan. Silloin on olemassa vaara, että totuudesta tulee sodan varsinainen uhri.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 30.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.