Mainos

Uusnatsiverkoston aktivoituminen pelottaa Saksassa

Saksassa on paljastunut laaja uusnatsien verkosto, joka suunnitteli attentaatteja johtavia poliitikkoja ja ulkomaalaisten omistamia kohteita vastaan. Varanomaisia syytetään nyt uusnatsien väkivaltaisuuksien vähättelemisestä ja liiasta keskittymisestä islamilaiseen terrorin uhkaan.

Uudessa juutalaiskeskuksessa Münchenissä piti räjähtää 9. marraskuuta. Peruskiven muurauksessa piti olla paikalla muun muassa liittopresidentti Johannes Rau. Todennäköisesti useat olisivat menettäneet henkensä. Juutalaisyhteisölle suunnitelmien paljastuminen oli sokki.

Virallinen Saksa haluaa edelleen korostaa, että uusnatsit ja skinheadit ovat vain pieni vähemmistö työttömyyteensä turhautuneita nuoria miehiä. Nämä nuoret miehet suunnittelivat kuitenkin myös tämän miehen Baijerin osavaltiovaalien demaripääehdokkaan likvidoimista.

- Tähän asti ei ole vielä ollut tiedossa, että uusnatsit olisivat suunnitelleet todellista attentaattia. Tämä on uusi ulottuvuus, joka edellyttää myös uudenlaisia vastauksia, arvioi Baijerin SPD:n puheenjohtaja Franz Maget.

Turvallisuusviranomaiset ovat Saksassa juuri nyt äärimmäisen varuillaan, ja pidätettyjen uusnatsien verkostoa tutkitaan. Vuonna 1980 uusnatsit tekivät Oktoberfesteille iskun, jossa kuoli toistakymmentä ihmistä. Suuri olutjuhla alkoi sekin tänä viikonloppuna.

- Tämänhetkisten tietojen mukaan pidätetyillä uusnatseilla ei ollut mitään aikomuksia tämän vuoden Oktoberfestin suhteen, kertoo osastopäällikkö Wolfgang Wenger Münchenin poliisista.

Uusnatsien attentaattiyritysten paljastuminen on herättänyt täällä ikävät muistot punaisesta armeijakunnasta RAF:stä, joka 70-luvulla murhasi johtavia poliitikkoja ja kylvi kauhua. Poliisin ja asiaa tutkivan valtakunnansyyttäjän mukaan uusnatsien toiminta on ainakin toistaiseksi kuitenkin huomattavasti amatöörimäisempää kuin RAF:n taannoin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 21.09.2003).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.