Uusnatsijohtaja syytteessä osuuksista murhiin – sai kirjeen Breivikiltä

Saksassa alkoi maanantaina yksi maan sodanjälkeisen historian seuratuimmista oikeudenkäynneistä. Yhtä aikaa oikeusprosessin kanssa selvitellään parlamentin johdolla sitä, miten äärioikeistolainen ryhmä kykeni toimimaan vuosikausia salaa natsimenneisyytensä kanssa kipuilevassa maassa.

Sadat poliisit olivat varmistamassa turvallisuutta, kun NSU-ryhmän ainoa elossa oleva jäsen Beate Zschäpe tuotiin oikeustalolle Münchenissä. Housupukuun ja valkoisen paitaan pukeutunut 38-vuotias nainen vaikutti rennolta, mutta käänsi kuitenkin lopulta tv-kameroille selkänsä. Neljä muuta henkilöä on syytteessä NSU:n tukemisesta.

Oikeudenkäynti ei alkanut aivan ongelmitta. Zschäpen puolustusasianajajat syyttivät oikeuden päätuomaria Manfred Götzliä puolueellisuudesta, koska hän oli määrännyt vain puolustuksen juristit turvatarkastukseen.

– Tämä antaa ymmärtää puolustuksen asianajajien olevan niin tyhmiä, että he saattavat yrittää tuoda kiellettyjä esineitä oikeuteen, asianajaja Wolfgang Stahl valitti.

Muun muassa tämän ja muiden puolustuksen ja tuomarin välisten erimielisyyksien takia oikeudenkäynti jouduttiin lopulta keskeyttämään maanantaina. Käsittelyn oli määrä jatkua tiistaina ja keskiviikkona, mutta se siirrettiin ensi viikon tiistaille.

Jo aiemmin oikeudenkäyntiä oli lykännyt kohu lehdistön paikoista, joista yhtäkään ei ollut varattu turkkilaisille tiedotusvälineille. NSU:n kymmenestä uhrista kahdeksan oli turkkilaistaustaisia.

Vaikeneminen jatkuu?

Zschäpe antautui poliisille marraskuussa 2011 pian sen jälkeen, kun hänen kaksi miesystäväänsä olivat tehneet ilmeisesti yhteistuumin itsemurhan epäonnistuneen pankkiryöstön jälkeen. Tapaus oli nolo Saksan viranomaisille, jotka eivät olleet epäilleet maahanmuuttajapiireissä tehdyistä veriteoista äärioikeistoa vaan jopa uhrien sukulaisia. Ensimmäinen murha tehtiin vuonna 2000, ja rikosten sarja paljastui vasta vuonna 2011.

Lehtitietojen mukaan Zschäpe ei ole kertonut mitään NSU:n toiminnasta, eikä ilmeisesti aio tehdä niin myöskään oikeudenkäynnissä, jonka on arvioitu jatkuvan ensi vuoden alkupuolelle saakka. Uhrien omaisten epätietoisuus saattaa siis jatkua.

Zschäpen vaikeneminen on pettymys myös Norjassa vankilaissa istuvalle joukkomurhaaja Anders Behring Breivikille. Saksaan lähettämässään ihailevassa kirjeessä Breivik kehui Zschäpen uhrautuvaa toimintaa, mutta kehotti tätä samalla käyttämään oikeudenkäynnin julkisuutta hyväkseen islamin ja monikulttuurisuuden vastaisen sanoman levittämisessä.

(MTV3–STT–AFP)

Lue myös:

    Uusimmat