Uusivuosi tietää aina vauvabuumia Kiinassa

Kiinalaiset juhlivat parhaillaan vuoden vaihtumista. Härän vuosi alkaa ensi maanantaina, ja sitä juhlitaan jo viikkoja aiemmin. Kiinalaisille vuoden vaihtuminen merkitsee perheiden kokoontumista yhteisen pöydän ääreen syömään ja juomaan, aivan kuin meillä jouluna.

Osa kiinalaisista palaa kaupungeista kotiin vain kerran vuodessa - vuoden vaihtuessa, kertoo Itä-Aasian tutkimuksen assistentti Raisa Asikainen. Uuden vuoden juhlintaan liittyykin yksi hauska yksityiskohta.

- Yhdeksän kuukautta kiinalaisen uuden vuoden jälkeen maassa syntyy aina ennätysmäärä lapsia.

Uuden vuoden aikaan myös iäkkäille sukulaisille viedään lahjaksi terveystuotteita, jotta he eläisivät hyvinvoivina ja pitkään. Lapset puolestaan saavat rahaa punaisissa kirjekuorissa. Yleisesti ottaen vuoden vaihtuessa Kiinassa on hyvin onnellinen ja riehakas tunnelma, kuvaa Asikainen.

Kiinalaisten uuden vuoden juhlintaan liittyy olennaisena osana myös televisio, vähän samalla tavalla kuin meillä itsenäisyyspäivänä.

- Suurin osa kiinalaisista liimautuu televison ääreen katsomaan uuden vuoden gaaloja, joissa on tanssia, laulua ja esityksiä laidasta laitaan. Gaalat ovat hyvin tärkeä osa juhlaa ja niitä katsoo lähes koko kansa televisiosta.

Eikä rakettejakaan sovi unohtaa tänä kiinalaisena juhlana.

- Se on hyvin erityyppistä kuin tämä meidän ilotulitus. Huomaa kyllä, että kiinalaiset ovat keksineet ilotulitteet. Niitä lentää kaikista suunnista ja todella paljon ja suomalaisesta näkökulmasta se on pelottavaakin. Aamuisin kadut täytyy lakaista kaikkialle levinneestä ilotulitusjätteestä, kuvailee Asikainen.

Ilotulitteet aiheuttavat - ei vaan Suomessa - vaan myös Kiinassa paljon tapaturmia.

- Etenkin ilotulitteita tekevissä tehtaissa sattuu työsuojelun puuttuessa paljon räjähdyksiä ja traagisia tapaturmia. Se on juhlan kääntöpuoli, sanoo Asikainen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat