Mainos

Uusivuosi ruuhkauttaa silmäklinikat

Vuosittain kymmenet ihmiset saavat ilotulitteista silmävamman. Pelastuslaitoksella uskotaan silti huonon sään hillitsevän juhlintaa.

Ensimmäiset uudenvuoden raketit räiskyivät taivaalle jo tänään alkuillasta. Ilotulitteiden ampuminen on ollut sallittua iltakuudesta alkaen, ja paukuttelua saa jatkaa huomisaamuun kello kuuteen saakka.

Silmäklinikoille tämä tarkoittaa kiireistä iltaa ja yötä. HUS:n silmätautien poliklinikan ylilääkäri Tero Kivelä kertoo, että ilotulitevammojen kokonaismäärä on pysynyt suurinpiirtein samanlaisena.

- Se on ollut noin tusina silmänsä vammauttanutta pääkaupunkiseudulla ja noin kolmisenkymmentä koko maassa. Ja tähän tänä vuonnakin joudutaan varautumaan, Kivelä kertoo.

Viime vuosina silmävammapotilaista yli puolet on ollut lapsia.

- Suurimmalla osalla aiheuttaa joidenkin päivien tai viikkojen kipua ja näön sumeutta, mutta paranee jälkiä jättämättä, Kivelä sanoo.

"Myös katsojille suojalasit"

Yleisimmin silmävammat syntyvät ilotulitteiden sytyttämisen yhteydessä, jolloin syynä on yleensä joko väärin sytytetty tai viallinen ilotulite. Pelkästään sytyttäjän suojautuminen ei kuitenkaan riitä.

- Vammautuneista melkein puolet on katsojia ja jos ilotulitusta seuraa ulkona, etenkin suurten kaupunkien alueella, niin sielläkin on hyvä pitää suojalaseja, vaikkei itse ilotulitteita ampuisi, Kivelä muistuttaa.

Myös poliisilla ja palolaitoksilla on odotettavissa kiireinen ilta. Ilotulitusvammojen ohella viranomaisia työllistävät muun muassa pahoinpitelyt, kaatumiset ja vastaavat.

Myös säällä on vaikutusta uudenvuoden viettoon. Huono ilma saattaa hillitä juhlimista. Lumettomalla kelillä kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota ilotulitteiden ampuma-alustaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.