Mainos

Uusista EU-maista tulevien työntekijöiden rekisteröinti hidasta

Siirtyminen aiemmasta työlupakäytännöstä ulkomaisten työntekijöiden vapaaehtoisiin rekisteröinteihin ei näytä toimineen Suomessa.

Uusista EU-maista tulevien työntekijöiden rekisteröinti kangertelee pahoin.

Suomessa työvoiman liikkuvuutta rajoittavat työluvat jätettin pois viime keväänä ja korvattiin rekisteröintilailla, jonka tarkoituksena on helpottaa työvoiman liikkeiden seurantaa. Laki ei näytä kuitenkaan toimivan odotetusti.

Aiemmin uusista EU-maista tulleet työntekijät tarvitsivat työluvan ja päätyivät tätä myötä myös virallisiin tilastoihin.Kesäkuusta lähtien on riittänyt pelkkä rekisteröinti, jonka voi tehdä joko työntekijä tai työnantaja.

Kiinnostus rekisteröintiin ei ole kuitenkaan ollut suurta, sillä asian laiminlyönnistä ei seuraa sanktioita.

- Ollaan siinä tilanteessa, että rekisteröinti-ilmoituksia on tullut oikeastaan huolestuttavan vähän. Vain 128 kappaletta toukokuusta heinäkuun loppuun mennessä, kertoo vt. yksikön päällikkö Eine Jokiniemi Uudenmaan työlupayksiköstä.

Ministeriö myöntää, ettei laki toimi

Rekisteritietojen perusteella vaikuttaisi siltä, että uusista EU-maista tulevien työläisten määrä olisi vähentynyt tänä vuonna tuntuvasti. Todellisuudessa vierastyöläisten määrän uskotaan kuitenkin kasvaneen.

Rekisteröintilain tavoitteena oli työvoiman liikeiden seuranta. Työministeriössä myönnetään, että toistaiseksi laki ei ole toiminut toivotusti. Laiminlyönneistä rankaisemista ei kuitenkaan nähdä ratkaisuna asiaan

- Kysymys on puhtaasti ilmoitusmenettelystä, tilastointimenttelystä - valvonnan edellytysten parantamisesta, mutta ei mistään sanktioinnista, sanoo ylitarkastaja Olli Sorainen työministeriöstä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.