Mainos

Uusista asunnoista valitetaan ennätysmäärin

Uusista asunnoista jätettiin viime vuonna ennätysmäärä valituksia kuluttajavalituslautakuntaan. Erityisesti suunnittelutyöhön käytetty aika on vähentynyt kymmenessä vuodessa alle puoleen.

Espoon kuluttajaneuvonnan puhelimet ovat viime vuonna pirisseet vilkkasti: Pelkästään asuntokauppaa koskevia valituksia on tullut yli viisisataa, mikä on taas uusi ennätys.

- Varmasti tyytymättömiä ostajia on hirveän paljon enemmän kuin valittavia, koska tavallaan sitkeimmät jäävät jäljelle, kuluttajaneuvoja Marjut Kaukko Espoon kaupungin kuluttajaneuvonnasta kertoo.

Tämänhetkinen rakennusbuumi näkyy myös valtakunnallisesti mm. kuluttajavalituslautakunnassa, josta haettiin lausuntoja uusia asuntoja koskeviin riitoihin ennätysmäärin. 50 - 80 tapauksen vuositasolta on noustu nyt yli sataan.

Yhtenä syynä pidetään urakoiden hajauttamista ja yhä tiiviimpiä rakennusaikatauluja.

- Paljon kuulee ja näkee sellaista, että esimerkiksi kylpyhuoneessa pohjatyöt on tehty huonosti ja laatoittajan aikataulu on vedetty niin tiukalle, että hänelle ei ole vaihtoehtoja kun laatoittaa siihen päälle ja ottaa se riski, että tulee korvauksia sen oman työn epäonnistumisesta, Kaukko paljastaa.

Rakennustarkastajien mukaan monen rakennuksen ongelmat ovat lähtöisin pätevän työvoiman pulasta sekä erityisesti suunnittelutyön hoputtamisesta. Suunnitteluun käytetyn ajan on arvioitu vähentyneen jopa puoleen viimeisten kymmenen vuoden aikana.

- Suunnittelulle ei anneta tarpeeksi aikaa, oli sitten kyse arkkitehtisuunnittelusta tai rakennesuunnittelusta. Palkkiotaso ei vastaa työn vaativuutta, puheenjohtaja Lauri Jääskeläinen Suomen rakennustarkastusyhdistyksestä kertoo.

Tunnelin päässä näkyy sentään jo valoakin: Rakennusmestarityyppinen ammattikorkeakoulutus päätettiin hiljattain herättää uudestaan henkiin parin vuoden tauon jälkeen.

Silti kotimainen työvoima pysyy vielä kortilla.

- Nyt näyttää siltä, että lähivuosina Suomessa ostetaan enemmän ja enemmän rakennussuunnittelua ulkomailta, Jääskeläinen kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.