Mainos

Uusiomotoristit piikkinä onnettomuustilastoissa

Moottoripyöräilijöiden määrä on kaksinkertaistunut viiden viime vuoden aikana. Harrastuksen suosio näkyy myös onnettomuustilastoissa. Moottoripyöräonnettomuuksien määrä on selvässä kasvussa.

Tieliikenteessä menehtyi viime vuonna 22 motoristia. Loukkaantuneita kirjattiin runsaat 400.

Riskimotoristi ei ole nuori, juuri kortin saanut hurjapää vaan keski-ikäinen, auton ratista pyörän selkään lähes kylmiltään hypännyt lajin uusioharrastaja.

- Motoristien joukko on kasvanut huimasti viime vuosina ja joukkoon on nimenomaan tullut iäkkäämpiä, varttuneempia moottoripyörilijöitä, jotka eivät ole ajaneet kenties sitten kuin muutama vuosikymmen sitten. Tai eivät ole ajaneet ollenkaan moottoripyörää, vaan heillä on autoilijatausta. Elämäntilanne on muuttunut ja on pystytty hankkimaan uusi pyörä, mutta taidot eivät vastaakaan sitten pyörälläajamisen taitoja, Liikenneturvan koulutusohjaaja Heikki Anteroinen kertoo.

Uusioboomista huolestunut Liikenneturva kouluttaa parhaillaan alueellisia motoristikouluttajia uusioharrastajien tueksi. Tampereen poliisikoululla parhaillaan järjestettävältä kurssilta valmistuu 60 ennakoivan ajon osaajaa. Heidän tehtävänään on jakaa tieto-taitoa eteenpäin.

- Näillä niin sanotuilla uusiomotoristeilla heillä on ajokortti, mutta moottoripyörä on yksi harva laite, jota ei ajokortilla ajeta metriäkään, kouluttaja Jarmo Jokilampi Suomen Motoristit ry:stä heittää.

Ongelmana ei ole liika vauhti, vaan puutteelliset ajotaidot. - Tilastojen mukaan löytyy muutama tämmönen ihan keskeinen tekijä: moottoripyörää ei osata ohjata eikä osata jarruttaa. Se on näkynyt nyt viimeisen kuuden vuoden aikana tilastoissa ihan selkeästi. Voisi kyllä sanoa, että on se aika hurja tilanne kun lähdetään liikenteeseen, jos ei todellakaan ole niitä pelitaitoja, ettei tiedä käännänkö mä vasemmalle kaartuvassa mutkassa oikealle vai vasemmalle niin onhan se aika hurjaa se liikkuminen silloin, että jos se on ikään kuin arpapeliä, Jokilampi pohtii.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.4.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.