Uusin Estonia -raportti arvostelee Lehtolan työtä

Virolaisen tutkijaryhmän mukaan Estonian uppoamisen syytä ei ole vieläkään voitu varmuudella osoittaa.

Virolaisista erikoisasiantuntijoista koottu tutkijaryhmä arvostelee Kari Lehtolan johtaman tutkintakomission tekemää Estonia-onnettomuuden loppuraporttia.

Tutkijaryhmä ei kiistä kansainvälisen tutkintakomission esittämiä päätelmiä onnettomuuden syistä. Ryhmää johtanut Margus Kurm syyttäjävirastosta kuitenkin sanoo, että vuonna 1997 julkistettu raportti antaa ulkopuolisille oikeuden arvostella sitä joiltakin osin.

Tutkijoiden mielestä vieläkään ei ole voitu varmasti osoittaa syitä siihen, miksi Estonia kallistui ja upposi niin nopeasti. Turmasta selviytyneet ovat kertoneet kuulleensa 2 tai 3 äänekästä pamausta ennen laivan uppoamista.

- Näiden äänten alkuperä ei ole selvinnyt, Kurm sanoi Tallinnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Viron suojelupoliisin, syyttäjäviraston ja tiedustelupalvelun edustajista koottu ryhmä tutki erityisesti sitä, oliko Estonian lastiruumassa onnettomuusyönä sotilaskäyttöön tarkoitettua materiaalia. Vuosi sitten työnsä aloittanut ryhmä ei kuitenkaan löytänyt mitään todisteita tällaisesta materiaalista.

Ei uutta tutkintaa

Tutkintaryhmän mukaan hylystä kuvatuissa videonauhoissa ja joidenkin miehistön jäsenten valvontakameroista tekemissä havainnoissa on ristiriitaisuuksia ja epäselvyyksiä. Arvioita todellisesta onnettomuuden syystä on aika ajoin esitetty erityisesti ruotsalaisessa ja virolaisessa mediassa.

Kari Lehtolan johtaman kansainvälisen tutkintakomission loppuraportissa turman pääsyyksi esitettiin laivan keulavisiirin rikkoutuminen. Onnettomuudessa menetti henkensä 852 ihmistä.

Viron oikeusministerin Rein Langin mielestä uusin raportti ei tuo esiin mitään sellaista, mikä edellyttäisi uuden kansainvälisen tutkintakomission asettamista. Onnettomuutta ovat selvittäneet myös Ruotsin ja Viron parlamentaariset tutkintaryhmät.

Ruotsissa onnettomuuden kulkua yritetään vielä selvittää simuloimalla onnettomuus tietokoneiden avulla. Viron parlamentin tutkintaryhmä puolestaan saa työnsä päätökseen heinäkuussa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat