Uusimaa varustautuu kemikaalionnettomuuden varalle

Vakavat kemikaalionnettomuudet ovat yhä harvinaisia Suomessa, mutta myrkyllisten aineiden huolimaton kuljettaminen tai vääränlainen varastointi työllistävät pelastusviranomaisia lähes päivittäin.

Uudenmaan pelastuslaitokset esittelivät tänään yhteisen kemikaalintorjuntayksikön, jonka uskotaan tuovan tarvittavaa vahvistusta Etelä-Suomen pelastustoimintaan.

- Kyllä Uusimaa on erityisen riskialtis, kun kaikki päätiet, rautatiet, satamat ja ilmaliikenne tapahtuvat tämän alueen läpi. Liikenne on ollut jo viimeisen kymmenen vuoden aikana erittäin riskialtista. Lisäksi Vuosaaren sataman valmistuminen tuo vielä lisää riskejä, sanoo Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomestari Raimo Laakso.

Uudenmaan pelastuslaitokset ovat hankkineet yhteisen, loppuvuoden aikana täyspäiväiseen käyttöön tulevan kemikaalintorjuntayksikön erityisesti vakavien onnettomuuksien varalle.

Pelastuslaitokset joutuvat kuitenkin olemaan kemikaalien kanssa tekemisissä lähes päivittäin, joten yksikköä voidaan käyttää myös pienempien onnettomuuksien hoidossa yli kuntarajojen.

- Kemikaalionnettomuuksia on Uudellamaalla noin 100 vuosittain. Lisäksi yksikköä voidaan käyttää myös öljyntorjuntatehtävissä. Yksikön vahvuus on se, että sen avulla saadaan tuotua suuri määrä kemikaalintorjuntavälineitä onnettomuuspaikalle. Kemikaalionnettomuuksiin on toki varauduttu ennenkin, mutta nyt saadaan tarvittaessa erikoiskalustoa ja lisätukea paikalle, Laakso kertoo.

Yhteishankinnasta hyötyy neljän pelastuslaitoksen, Helsingin, Keski-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan, sisällä yli kolmekymmentä kuntaa ja yli puolitoista miljoonaa ihmistä.

Kemikaalintorjuntayksikkö on jo nyt käyttövalmis, mutta hälytysvalmiuden saavuttamiseen tarvitaan vielä koulutusta. Yksikköön on budjetoitu rahaa lähes puoli miljoonaa euroa, josta valtio osuus on reilut 120 000 euroa.

Katso Mona Niemelän juttu

Lue myös:

    Uusimmat