Mainos

Uusimaa ja Varsinais-Suomi satovahinkotilastojen kärjessä

Satovahinkoja joudutaan tänä vuonna korvaamaan lähes 200 miljoonalla markalla. Maa- ja metsätalousministeriööntulleiden ilmoitusten mukaan kuivuus pilasi sadon yli 350 000 hehtaarin alueella. Pahimmin satoja menetettiin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Koiviston tilalla Porvoon kupeessa viime kesää kuvataan vain yhdellä sanalla - katastrofaalinen. Kuivuuden takia viljaa saatiin vain neljännes tavallisesta ja eläinten nurmirehuakin vain puolet normaalikesien määrästä. Tulevana talvena ravintoa ei riitä kaikille eläimille.

Isäntä Risto Seppinen

Koivisto/101099

sanoo, että tila joutuu vähentämään karjaa. Heillä on 20 lypsylehmää ja 30 nuorta karjaa ja nuoresta karjasta vähennetään 20.

Hätäratkaisuja on jouduttu miettimään myös naapuritiloilla. Koko Uudellamaalla sadosta meni pilalle yli puolet. Tilanne on sama myös Varsinais-Suomessa. Mitä ylemmäs mennään, sen pienemmiksi käyvät myös katoluvut.

Koiviston tilan tavoin satovahinkoilmoituksen on tänä vuonna jättänyt yli 12 000 tilaa. Vahinkoalueita on yli 350 000 hehtaaria. Poikkeuksellista on se, että tilakohtaiset vahingot ovat huomattavan suuria. Tänä vuonna tullaan maksamaan keskimäärin yli 5 000 markkaa per tila enemmän satovahinkokorvauksia kuin viime vuonna.
(MTV3)
Tomi Einonen vieraili Koiviston tilalla. Haastateltavana myös Tommi Kämpe Maa- ja metsätalousministeriöstä. (1 45)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.