Uusien työntekijöiden palkkaaminen vaikeutunut

Viime syksynä yrityksissä oli liki 6500 avointa työpaikkaa, joihin ei ollut yhtään hakijaa. Lisäksi miltei puolella Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) jäsenyrityksistä oli vaikeuksia uusien työntekijöiden palkkaamisessa.

Yritysten työvoimapulan tärkein yksittäinen syy on työnhakijan puutteellinen ammattitaito. Myös henkilöön ja työpaikkaan liittyvät syyt aiheuttivat rekrytointivaikeuksia, ilmenee EK:n tuoreesta henkilöstö- ja koulutustiedustelusta.

Työvoimapula rassasi syksyllä niin palvelualoja, teollisuutta kuin rakentamistakin. Kaikkien vaikeinta ammatti-ihmisten saanti oli rakennusalalla, jossa työtä olisi tarjolla etenkin putki-, sähkö- ja LVI-asentajille sekä hitsaajille.

Henkilömäärällä mitattuna ankarinta työvoimapula oli palvelualoilla, joilla oli syksyllä peräti 19 000 vaikeasti täytettävää työpaikkaa. Paikkoja oli avoinna muun muassa siivoojille, kaupan myyjille sekä hotellien ja ravintoloiden kokeille ja tarjoilijoille.

- Teollisuudessa rekrytointivaikeudet lisääntyivät jo neljättä vuotta peräkkäin, kertoi raportin tehnyt EK:n asiantuntija Satu Ågren.

Kouluttamattomat työmarkkinoilla heikoilla

Raportin mukaan myös ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa vaativiin tehtäviin oli yhä vaikeampi löytää päteviä työntekijöitä. Yrityksiin olisi syys-lokakuussa tarvittu enemmän esimerkiksi diplomi-insinöörejä, tietojenkäsittelyn asiantuntijoita sekä myynti- ja markkinointiosaajia.

Samalla kun ammattitaitoisista työntekijöistä on pulaa, kouluttamattomat joutuvat yhä ahtaammalle työmarkkinoilla. Vuonna 2007 EK:n jäsenyrityksiin palkatuista peräti 90 prosentilla oli loppututkinto ammattiopistosta, ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta.

EK:n jäsenyrityksiin palkattiin viime vuonna kaikkiaan yli 60 000 uutta työntekijää.

"Yritysten viestit hälyttäviä"

Yritysten viestit työvoimapulasta ovat EK:n koulutusjohtajan Markku Koposen mielestä hälyttäviä.

- Tiedustelun perusteella näyttää siltä, että pahin uhkaskenaario on toteutunut: Samaan aikaan työmarkkinoilla on sekä työvoimapula että korkea rakenteellinen työttömyys.

Pula ammattitaitoisesta henkilöstöstä ei hänen mukaansa parane millään yksittäisellä keinolla.

-Tarvitaan laajaa toimien kirjoa koulutus- ja työvoimapolitiikassa, sosiaaliturvassa, verotuksessa ja maahanmuuttopolitiikassa, Koponen tähdensi.

EK:n asiantuntija Satu Ågren uumoilee, ettei työvoimapulan aallonpohjaa ole vielä edes saavutettu.

- Suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtymisen huippu ajoittuu lähelle vuosikymmenen vaihdetta. Samaan aikaan nuoret, työmarkkinoille tulevat ikäluokat ovat aiempaa pienempiä, hän huomautti.

Vuosittain työmarkkinoilta poistuu muun muassa eläköitymisen takia 10 000-20 000 ihmistä enemmän kuin mitä tilalle tulee nuoria työntekijöitä.

- Ja tämä tilanne jatkuu parikymmentä vuotta eteenpäin, Koponen lisäsi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat