Mainos

Uusien EU-maiden osuus viennistä 7 prosenttia

Uusien EU-maiden osuus Suomen viennistä on runsaat 7 prosenttia. Viron, Puolan ja Unkarin osuus Suomen viennistä kymmenikköön oli lähes kolme neljännestä.

Euroopan unionin uusien jäsenmaiden osuus Suomen viennistä oli viime vuonna 7,1 prosenttia. Viennin arvo kymmeneen uuteen EU-maahan laski Tullihallituksen tänään julkistaman tilastokatsauksen mukaan 3 350 miljoonasta eurosta 3 277 miljoonaan euroon.

Suomen tuonnista uusien jäsenmaiden osuus oli 6,3 prosenttia.Tuonnin arvo nousi viime vuonna 2 305 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 2 117 miljoonaa euroa.

Viron, Puolan ja Unkarin osuus Suomen viennistä kymmenikköön oli lähes kolme neljännestä. Tuonnista niiden osuus oli noin puolet.

Vappuna kymmenen uuden EU-maan kanssa käyty ulkomaankauppa muuttuu normaaliksi sisämarkkinakaupaksi, kun niiden jäsenyys Euroopan unionissa alkaa. Suomen tuonnin arvo kymmeniköstä on kasvanut tasaisesti vuonna 2002 tapahtunutta pientä notkahdusta lukuun ottamatta. Viennin arvo nousi korkeimmillaan 3 587 miljoonaan euroon vuonna 2000. Suomen vienti Viroon nousi viime vuonna 1 132 miljoonaan euroon ja tuonti 1 031 miljoonaan euroon.

Pienimpien kauppakumppaneiden Maltan ja Kyproksen kanssa Suomen kauppavaihto oli vain runsaat 30 miljoonaa euroa. Vienti Puolaan oli 862 miljoonaa euroa, Unkarin 356 miljoonaa euroa ja Latviaan 314 miljoonaa euroa. Tuonnin arvo oli samaan aikaan 353 miljoonaa euroa, 370 miljoonaa euroa ja 77 miljoonaa euroa.

Koneiden ja laitteiden osuus uusiin jäsenmaihin suuntautuvasta viennistä oli viime vuonna lähes puolet. Tuonnista sähkölaitteiden osuus oli lähes kolmannes. Puhelin- ja radiolaitteita tuotiin Suomeen 519 miljoonalla eurolla, ennen muuta Virosta ja Unkarista. Viennistä puhelin- ja radiolaitteiden osuus oli 462 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.