Mainos

Uusien asuntolainojen korkojen lasku jatkui

Uusien asuntolainojen keskikorko laski alhaisimmillaan ennen kokemattomalle tasolle, kun Euroopan keskuspankki aloitti rahapolitiikan keventämisen vuosikymmenen vaihteessa.

Kotitalouksien uusien asuntolainojen korkojen lasku on jatkunut Suomen Pankin ennakkotietojen mukaan marraskuussa toisena perättäisenä kuukautena. Uusien asuntoluottojen korko laski keskimäärin 4,89 prosenttiin.

Asuntolainojen kasvun lievä hidastuminen jatkui marraskuussa. Kotitalouksien asuntolainakanta kasvoi silti yhä 12,6 prosentin vauhtia. Uusia asuntolainoja sovittiin 2,3 miljardin euron arvosta ja nostettiin 1,8 miljardia euroa.

Kotitalouksien asuntolainakannan nopea kasvu nosti lainakannan marraskuun lopussa 61,8 miljardiin euroon. Asuntoluottojen määrä on viidessä vuodessa lähes kaksinkertaistunut.

Asuntolainojen kysynnän kovan kasvun laukaisi yhteisvaluutta euron käyttöönotto vuoden 1999 alussa. Kotitalouksien asuntolainat ovat sen jälkeen kasvaneet keskeytyksettä poikkeuksellisen vauhdikkaasti.

Nopeimmillaan kotitalouksien asuntolainojen kasvuvauhti yltyi peräti 17 prosenttiin korkosyklin pohjassa, kun uusien luottojen korko laski historiallisen alhaiselle tasolle. Lainakanta on kuitenkin kasvanut koko yhdeksän vuoden euroajan aivan historiallisen nopeaa vauhtia.

Asuntolainojen kasvua kirittivät euron käyttöönoton synnyttämä rahoitusmarkkinoiden vakaus ja ennakoitavuus yhdessä vahvan talouskasvun kanssa. Sitä tuki kotitalouksien pitkään korkeana pysynyt luottamus oman talouden kehitykseen ja ansiotason reipas nousu.

Lainaa sai halvimmillaan 2,83 prosentilla

Uusien asuntolainojen keskikorko laski alhaisimmillaan ennen kokemattomalle tasolle Euroopan keskuspankin aloitettua rahapolitiikan keventämisen vuosikymmenen vaihteessa. Vuoden 2005 kesäkuussa uusien asuntolainojen keskikorko laski vain 2,83 prosenttiin. EKP laski ohjauskorkonsa 2,00 prosentin pohjaan kesäkuussa vuonna 2003 ja piti sen siinä vuoden 2005 joulukuuhun asti.

EKP on nostanut rahamarkkinoiden ohjauskorkoa pohjasta 2,00 prosenttiyksikköä. Kotitalouksien uusien asuntolainojen keskikorko kääntyi nousuun keskuspankin ohjauskoron myötä. Se on noussut parin vuoden takaisesta pohjasta 2,06 prosenttiyksikköä.

Asuntolainojen keskimääräinen korkotaso on jäänyt historiallisesti hyvin alhaiseksi, mikä edelleen jatkuvan vahvan asuntojen kysynnän kanssa pitää yllä myös lainojen kysyntää. Lokakuun ja marraskuun lainakoron lasku ei välttämättä ennakoi pysyvää käännettä. Euroajan ensimmäisen täyden korkosyklin kokemukset korkojen kehityksestä ovat kuitenkin osoittaneet kotitalouksien luottamuksen yhteisvaluuttaan oikeutetuksi.

Korkosykli on markkina-arvioiden mukaan joko jo kääntynyt tai kääntymässä. EKP perui syyskuulle viestitetyn ohjauskoron noston rahoitusmarkkinoiden kuohunnan vuoksi. Jatko riippuu sekä inflaatiosta että talouskasvun kehityksestä.

Markkinoilla arvioidaan, että EKP voi vielä nostaa ohjauskorkoa tänä vuonna ehkä 0,50 prosenttiyksikköä, jos inflaatiopaineet eivät hellitä ja talouskasvu jatkuu kohtuullisena. Jotkut ekonomistit uskovat ohjauskoron saavuttaneen korkohuipun nykyisellä 4,00 prosentin tasolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.