Mainos

Uusien asuntolainojen korko laski 4,5 prosenttiin

Uusien asuntolainojen korko laski marraskuussa 20 pistettä. Keskimäärin asuntoluotoista maksettiin Suomen Pankin tänään julkistamien ennakkotietojen mukaan korkoa 4,52 prosenttia.

Pankkien koko luottokannan korko laski marraskuussa 5,35 prosentista 5,17 prosenttiin. Korkotaso on laskenut kesästä lähtien Euroopan keskuspankin ohjauskoron laskujen vauhdittamana. EKP laski ohjaskorkoa touko-, elo-, syys- ja marraskuussa yhteensä 150 pistettä 3,25 prosenttiin.

Korkotason laskun ja kuluttajien vahvan luottamuksen johdosta Suomen luottokannan kasvu on pysynyt voimakkaana laskusuhdanteesta huolimatta. Marraskuussa pankkien luottokannan kasvu vauhdittui ennakkotietojen mukaan edelleen.

Luottokanta kasvoi vuositasolla 6,5 prosenttia, kun kasvuvauhti lokakuussa oli 6,4 prosenttia ja syyskuussa 5,8 prosenttia. Koko uuden antolainauksen keskikorko laski marraskuussa 4,56 prosentista 4,18 prosenttiin.

Asuntolainoja on nostettu pankeista poikkeuksellisen paljon ja lainakannan kasvu on pitkään pysynyt kaksinumeroisissa luvuissa. Marraskuussa asuntolainakanta kasvoi 11,4 prosenttia, kun kasvuvauhti lokakuussa oli 11,1 prosenttia. Syyskuussa pankkien asuntoluotot kasvoivat Suomen Pankin mukaan 10,8 prosenttia.

Pankkien koko luottokanta laski marraskuun lopussa 404,9 miljardiin markkaan, kun se lokakuun lopussa oli 414,3 miljardia markkaa.

Pankkien talletukset puolestaan kohosivat marraskuun lopussa 346,2 miljardiin markkaan. Talletusten keskikorko laski 1,70 prosentista 1,63 prosenttiin.

Pankkien koko lainakannan kehityksestä poiketen kotitalouksien asuntoluotot kasvoivat marraskuussa myös edellisestä kuukaudesta ja kohosivat kuun lopussa 159,9 miljardiin markkaan. Kotitalouksien koko luottokanta kasvoi 219,8 miljardista markasta 221,2 miljardiin markkaan.

Yritykset ovat tarvinneet pankkilainaa aiempaa vähemmän. Yritysten luottokannan kasvu nopeutui kuitenkin selvästi syksyllä. Kun yritysluotot syyskuussa kasvoivat vuositasolla 2,5 prosenttia, nousi kasvu lokakuussa 3,8 prosenttiin ja marraskuussa 5,0 prosenttiin. Pankkien yritysluottokanta laski marraskuussa 136,4 miljardista markasta 129,1 miljardiin markkaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.