Mainos

Uusien asuntojen rakentaminen lievässä kasvussa

Uusien asuntojen rakentaminen on lievässä kasvussa. Lisäyksen ei Valtion asuntorahaston mukaan uskota kuitenkaan pystyvän vastaamaan riittävästi kasvukeskuksien lisääntyvään vuokra-asuntotarpeeseen.

Asuntorahaston ja Rakennusteollisuuden keskusliiton keräämien tietojen perusteella asuntotuotannon aloitukset nousevat tänä vuonna 31 000-35 000 asuntoon. Viime vuonna aloitettiin 31 000 asunnon rakentaminen. Valtion tukeman arava- ja korkotukilainoitetun tuotannon osuus on tänä vuonna noin puolet eli 15 800 asuntoa. Tämä edellyttää kuitenkin varatun 1,5 miljardin arava- ja korkotukivaltuuden käyttämistä. Edellisinä vuosina valtion tukeman tuotannon osuus on ollut noin kaksi kolmannesta asuntotuotannosta.

Johtaja Harri Hiltunen asuntorahastosta arvioi, että lisävaltuuskaan ei auta kasvukeskuksissa, vaan niiden vuokra-asuntomarkkinat kiristyvät. Hiltunen huomauttaa, että neljän viime vuoden aikana pääkaupunkiseudulle on muuttanut vajaat 60 000 asukasta, Tampereen seudulle noin 14 000, Turun ja Oulun seuduille noin 11 000 ja Jyväskylän seudulle noin 6000 asukasta.

Vapaarahoitteisia asuntoja lisää

Vapaarahoitteisista asunnoista rivi- ja kerrostaloasuntojen määrä nousisi viime vuoden 3500:sta 6500-7500:een. Vapaarahoitteisia omakotitaloja aloitettaisiin noin 10200, kun viime vuonna aloitettiin 7500. Asuntorahasto arvioi, että vapaarahoitteisten asuntojen lisäys kertyy tasaisesti eri puolilta maata. Siten vapaarahoitteinen tuotanto ei kykenisi vastaamaan kasvukeskuksien lisääntyvään vuokra-asuntotarpeeseen.

Johtaja Hiltusen mukaan on yllättävää, miten rakennusyritykset arvioivat pääkaupunkiseudun tonttitilannetta. Yhtäältä joka kolmas katsoi tonttipulan haittaavan tuotannon aloittamista, mutta toisaalta 40 prosenttia ei pitänyt tonttipulaa merkittävänä haittana. Yritykset ovat varovaisia aloittamaan uusia asuntorakennushankkeita. Suurin osa hankkeista aloitetaan vasta kun yli puolet asunnoista on varattu koemarkkinoinnissa. Hiltusen mukaan yritykset eivät halua ottaa riskiä, etteivät asunnot mene kaupaksi kaavailtuun hintaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.