Uusia tietoja Oulun seksuaalirikoksista: Epäillystä nuoresta miehestä ei ollut tehty kansainvälistä pidätysmääräystä – "Ei ollut viitteitä siitä, että henkilö olisi ulkomailla"

Oulun poliisi kertoi tänään tiistaina, että Oulun seksuaalirikosvyyhdissä epäiltynä oleva henkilö on vahingossa vapautettu Saksassa.

Epäillystä ei oltu tehty kansainvälistä etsintäkuulutusta ennen kuin hänen kiinniottonsa Saksassa tuli Suomen poliisin tietoon, kertoo Oulun poliisin tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Markus Kiiskinen.

– Siinä alkuvaiheessa oli kansallinen etsintäkuulutus, mutta ei kansainvälistä, koska ei ollut viitteitä siitä, että henkilö olisi voinut olla ulkomailla, Kiiskinen kertoo. 

– Siinä vaiheessa, kun tieto tuli meille, että henkilö on Saksan poliisin hallussa, niin syyttäjä teki kansainvälisen pidätysmääräyksen, Kiiskinen kertoo.

Kiiskinen vahvistaa, että epäilty pääsi tällä välin kuitenkin vapaaksi.

– Tässä kohtaa on tapahtunut tiedonkulun katkos – en tiedä onko se tapahtunut Suomen päässä vai Saksan päässä, Kiiskinen sanoo. 

Epäiltyä etsitään

Tieto epäillyn kiinniotosta Saksassa tuli Suomen poliisille ilmi tietojärjestelmien välityksellä. Kiiskinen kertoo, että poliisi tekee kaikkensa saadakseen epäillyn kiinni. Myös yhteistyötä Saksan viranomaisten kanssa tehdään.

– Teemme töitä sen eteen, että henkilö tavoitettaisiin, hän kertoo.

Onko poliisi tehnyt tapauksessa virheen?

– Se jää muiden harkittavaksi onko vai eikö. En itse koe tehneeni virhettä, vaan olemme edenneet normaalilla tavalla, Kiiskinen kertoo.

Kiiskinen alleviivaa, ettei tiedossa ollut viitteitä siitä, että epäilty olisi ulkomailla. 

– Jälkeenpäin tapausta on tietysti helpompi spekuloida, mutta toimimme niillä tiedoilla, mitä meillä oli käytettävissämme, hän sanoo. 

Uusista tiedoista kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat

Lue myös:

    Uusimmat