Mainos

Uusia lintuinfluenssatapauksia Turkissa

Itä-Turkissa on kerrottu kahdesta tautitapauksesta. EU on kieltänyt käsittelemättömien linnunsulkien tuonnin kuudesta maasta Turkin läheltä estääkseen lintuinfluenssan leviämisen unionin alueella.

Turkissa on tavattu viisi uutta lintuinfluenssatapausta ihmisillä, niistä kolme aiempaa lännempänä. Maan terveysministeriön mukaan maan pääkaupungissa Ankarassa hoidetaan kolmea vaarallisen H5N1-viruksen saanutta potilasta. Heistä kaksi on pikkupoikia, jotka olivat ilmeisesti olleet tekemisissä kotiseudullaan Beypazarissa kuolleiden lintujen kanssa.

Myös itäisessä Vanin kaupungissa on todettu kaksi uutta tautitapausta entisten lisäksi. Vanin kaupunginsairaalassa hoidetuista potilaista kahden sisaruksen tiedetään varmasti menehtyneen lintuinfluenssaan. Kolmannen sisaruksen kuolinsyystä on esiintynyt ristiriitaista tietoa.

- Kukaan ei varoittanut meitä. Luulimme lintuinfluenssan menneen ohi, kolmen kuolleen lapsen isä Zeki Kocyigit, 38, sanoi kotonaan Dogubayazitissa uutistoimisto Reutersille.

Hänen lastensa on kerrottu leikkineen teurastetun kanan päällä ennen sairastumistaan.

Alueen asukkaat ovat arvostelleet maan viranomaisia vitkastelusta varotoimissa, ja Dogubayazitissakin kanoja tepastelee kaupunginraitilla joukkoteurastusmääräyksestä huolimatta. Pääministeri Recep Tayyip Erdogan on pyytänyt turkkilaisia osallistumaan siipikarjan teurastustalkoisiin ja luvannut maanviljelijöille asianmukaisen korvauksen.

Tautia on tavattu kanoista uudelleen luoteisessa Bursan maakunnassa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan toistaiseksi ei ole merkkiä siitä, että pelätty tauti tarttuisi ihmisestä toiseen mikä lisäisi maailmanlaajuisen pandemian riskiä. Ennen Turkin tapauksia tauti on vaatinut kuolonuhreja Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa.

Turkin tilanne on johtanut varotoimiin muualla: Iran on sulkenut yhden Turkin-vastaisen raja-asemansa, ja Venäjällä terveysviranomaiset varoittivat matkustamasta itäiseen Agrin maakuntaan, jossa tautia on tavattu.

EU voimistaa keinojaan lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi

EU on kieltänyt käsittelemättömien linnunsulkien tuonnin kuudesta maasta Turkin läheltä estääkseen lintuinfluenssan leviämisen unionin alueella.

Maat ovat Armenia, Azerbaidzan, Georgia, Iran, irak ja Syyria.

Turkki on tähän mennessä raportoinut 12 lintuinfluenssatapauksesta maassa. Ainakin kolme nuorta on kuollut maan itäosassa, joiden tapauksissa uhrit olivat saaneet viruksen lähes varmasti suoraan kanoista.

EU on jo kieltänyt elävien lintujen, höyhenien ja siipikarjatuotteiden tuonnin Turkista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 08.01.2006)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja