Uusia levottomuuksia Fidzillä

Uusia levottomuuksia puhkesi tänääna Fidzi-saarten pääkaupungissa Suvassa. Sadat kapinallisjohtaja George Speightin kannattajat kiertelivät ammuskellen ja ryöstellen ympäri kaupunkia.

Väkijoukko vaurioitti televisioasemaa, joka joutui keskeyttämään lähetyksensä. Joukon viha kohdistui myös hotelliin, jossa asuu ulkomaisia toimittajia ja kameramiehiä. Hotellin lähellä ammuttiin ainakin toistakymmentä laukausta, kertoivat silminnäkijät.

Myös presidentti Ratu Sir Kamisese Maran asunnon, hallituspalatsin, lähellä ammuttiin ainakin neljä laukausta. Presidentti säilyi kuitenkin vahingoittumattomana, kertoi muuan diplomaatti. Kapinallisjohtaja Speight oli vain muutamia tunteja ennen väkivaltaisuuksien puhkeamista antanut toiveita siepatun pääministerin Mahendra Chaudhryn ja yli 30 muun panttivangin vapauttamisesta kahden vuorokauden kuluessa. Ehtona on kuitenkin, että presidentti Mara eroaa ja että vuoden 1997 perustuslaki kumotaan.

Perustuslaki mahdollisti intialaissyntyisen pääministerin nimittämisen ja antaa kapinallisten mukaan liikaa valtaa Fidzhin intialaiselle vähemmistölle. Fidzhin asukkaista 51 prosenttia on alkuperäisiä fidzhiläisiä ja 44 prosenttia intialaisia.

Presidentin tarjous hylättiin

Speight hylkäsi tänään presidentin uusimman tarjouksen kriisin ratkaisemiseksi. Presidentti Mara erotti lauantaina pääministeri Chaudhryn demokraattisesti valitun hallituksen, keskeytti parlamentin työn puoleksi vuodeksi ja myönsi kapinallisille syytesuojan.

Speight sanoi odottavansa presidentiltä uutta tarjousta kahden vuorokauden kuluessa. Sen jälkeen

Fidzi-saaret

ratkaisulle on vielä saatava alkuperäisistä fidzhiläisistä koostuvan vaikutusvaltaisen Heimopäälliköiden suuren neuvoston hyväksyminen. Presidentti Mara on hankalassa välikädessä, sillä monet maat ovat uhanneet Fidzhiä vastatoimilla, jos hän taipuu Speightin painostukseen.

Australian pääministeri John Howard puhui "Tyynenmeren apartheidistä". Australian television toimittaja Richard Carleton pääsi tapaamaan erotettua pääministeriä Chaudhrya, joka on ollut puolitoista viikkoa Speightin johtamien aseellisten siviilien panttivankina parlamenttitalossa. Hänessä ei näkynyt Carletonin mukaan fyysisen väkivallan merkkejä.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat