Mainos

Uusia lainoja otettiin toukokuussa lähes 11 mrd markkaa

Uusia luottoja otettiin toukokuussa pitkästä aikaa yli 10 miljardia markkaa. Suomen Pankin rahoitusmarkkinakatsauksen mukaan uusien lainojen määrä lisääntyi huhtikuusta lähes 2 miljardia markkaa noin 10,9 miljardiin markkaan. Myös uusien lainojen keskikorko nousi hieman. Keskikorko oli 5,76 prosenttia, mikä on 0,02 prosenttiyksikköä enemmän kuin huhtikuussa.

Edellisen kerran uusia luottoja myönnettiin yli 10 miljardia markkaa viime vuoden joulukuussa, mutta muuten lainanotto pysyi myös koko viime vuoden laimeana ja alimmillaan uusien luottojen määrä painui vähän päälle 6 miljardiin yhden kuukauden aikana. Ensimmäisiä merkkejä lainanoton vilkastumisesta oli nähtävillä juuri viime vuoden lopussa ja heti alkuvuodesta. Maaliskuussa nousu taittui, mutta on sen jälkeen jälleen kasvanut.

Suomen Pankin katsauksen mukaan kaikkiaan yleisöllä oli toukokuussa luottoja 267 miljardia markkaa. Kaikkien luottojen keskikorko oli 6,64 prosenttia, kun kuukautta aiemmin se oli 6,77 prosenttia.

Pankkien kotitalouksille myöntämien uusien asuntoluottojen keskikorko oli toukokuussa 6,65 prosenttia. Se oli lähes 1 prosenttiyksikön pienempi kuin edelliskuussa. Pienimpään keskikorkoon pääsivät ne, jotka onnistuivat sitomaan uuden luottonsa peruskorkoon. Näiden keskikorko oli 5,91 prosenttia. Näiden lainojen osuus jäi kuitenkin vähäiseksi.

Eniten uusien asuntoluottojen hinnoittelussa käytettiin pankkien omia viitekorkoja. Näiden lainojen keskikorko oli 6,96 prosenttia. Uusia asuntoluottoja otettiin lähes 2,3 miljardia markkaa. Määrä lisääntyi noin 300 miljoonalla huhtikuusta. Myös vanhoja asuntoluottoja on maksettu tiuhaan tahtiin pois, sillä kaikkien asuntoluottojen määrä supistui noin 160 miljoonaa markkaa huhtikuusta. Pankkien myöntämiä asuntoluottoja kuluttajilla oli toukokuussa yhteensä hieman päälle 94 miljardilla markalla.

Yleisön pankkitalletukset pysyivät entisellään ja olivat yhteensä noin 280 miljardia markkaa. Korkoa talletuksille maksettiin keskimäärin 2,27 prosenttia. Markkatalletusten keskikorko pieneni huhtikuusta 0,05 prosenttiyksiköllä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.