Mainos

Uusia kuvia irakilaisvankien kohtelusta

Uusista kuvista sotilaat ovat helpommin tunnistettavissa. Punainen Risti sanooo, että irakilaisvankeja kohdellaan viimeaikaisia valokuviakin huonommin.

Yhdysvaltalainen The Washington Post -lehti kertoo saaneensa entistä yksityiskohtaisempia kuvia irakilaisvankien kohtelusta Yhdysvaltain sotilasvankiloissa Irakissa.

Kuvat ovat samankaltaisia kuin aiemmin julkaistut, mutta näissä sotilaat ovat helpommin tunnistettavissa. Kuvia voidaan lehden mukaan mahdollisesti käyttää todisteina väärinkäytöksiin syyllistyneitä vastaan.

Lehti kertoo, että noin tuhannessa digitaalisessa muodossa olevassa kuvassa esitetään paljon sotilaselämän arkea, mutta monissa kuvissa näytetään myös sotilaita kohtelemassa irakilaisia vankejaan väärin. Monissa kuvissa jopa sotilaiden tuntolevyt näkyvät.

Washington Postilla ei ole tietoa kuvien aitoudesta. Lehden mukaan kuvat on otettu kesällä 2003 useilla kameroilla ja pakattu levyille, jotka kiersivät 372:n sotilaspoliisikomppanian jäseneltä toiselle.

Irakilaisvankien olot kuviakin pahemmat

Valokuvat eivät ole kertoneet koko totuutta irakilaisvankien huonosta kohtelusta amerikkalaissotilaiden käsissä, sanoo Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ICRC:n edustaja.

Kansainvälien Punainen Risti on jo kauan tiennyt, että Abu Ghraibin vankilassa tapahtuu pahempia asioita kuin äskettäin julkaistut valokuvat ovat kertoneet, kertoo komitean tiedottaja Antonella Notari pariisilaisen Le Monde -lehden haastattelussa.

- Kuvat ovat hätkähdyttäviä, mutta meidän raporttimme ovat pahempia, Notari toteaa.

Notarin mukaan Punainen Risti on lähettänyt useita raportteja ja suosituksia paikallisille amerikkalaisille ja brittiläisille viranomaisille. Toisessa vaiheessa raportteja lähetettiin näiden Washingtonissa ja Lontoossa oleville esimiehille.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean edustajat kävivät joka viides tai kuudes viikko etukäteen ilmoittamatta Abu Ghraibin vankilassa.

- Me tiesimme asian ja olemme sanoneet amerikkalaisille, että se mitä Abu Ghraibissa tapahtuu, on tuomittavaa, Notari kertoo suostumatta kuitenkaan kertomaan asiasta yksityiskohtia.

Myös YK huolissaan vankien oikeuksista

YK:n ihmisoikeuskomissio vaatii Irakin amerikkalaista siviilihallintoa huolehtimaan irakilaisvankien ihmisoikeuksista.

Komission mielivaltaisia pidätyksiä tutkivan työryhmän puheenjohtaja Leila Zerrougi sanoo, etteivät irakilaisvangit ole voineet todistaa syyttömyyttään oikeudessa. Hän on huolissaan myös monien vankien oikeusaseman epämääräisyydestä.

Vangittujen irakilaisten enemmistö on Zerrougin mukaan pidätetty "turvallisuusriskinä" kotietsinnöissä, tarkastuspisteissä tai mielenosoituksissa tai epäiltyinä miehittäjien vastaisesta toiminnasta.

Kerry arvostelee Bushia vankiskandaalin hoitamisesta

Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokas John Kerry syyttää presidentti George W. Bushin hallintoa vitkuttelusta irakilaisvankien pahoinpitelyjutussa. Kerryn mukaan Bushin olisi esitettävä asiasta pahoittelunsa.
Demokraattiehdokas kommentoi paisuvaa vankiskandaalia ensimmäistä kertaa julkisesti eilen Los Angelesissa.

-Irakilaisvankien pahoinpitely on ehdottoman tuomittavaa ja hallituksen sekä erityisesti puolustusministeriön reagointi asiaan on ollut hidasta ja sopimatonta, Kerry sanoi. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa kysymykseen, tulisiko Bushin esittää suora anteeksipyyntö irakilaisille tapauksen johdosta tai tulisiko puolustusministeri Donald Rumsfeldin erota.

Bush lupasi keskiviikkona arabimediassa, että vankien pahoinpitelyyn ja nöyryyttämiseen syyllistyneitä amerikkalaissotilaita tullaan rankaisemaan. Hän ei kuitenkaan esittänyt asiasta suoraa anteeksipyyntöä.

Brittisotilas todisti pahoinpitelyjä

Epäilyt irakilaisvankien pahoinpitelystä saivat tänään vahvistusta, kun liittouman joukoissa palvellut brittisotilas kertoi todistaneensa useiden vankien kidutusta.

Brittiläisessä Daily Mirror -sanomalehdessä nimettömänä esiintynyt brittisotilas kertoo olleensa läsnä neljässä tapauksessa, joissa brittiläiseen joukko-osastoon kuuluvat sotilaat mm. potkivat irakilaisvankeja.

Britannian poliisi tutkii parhaillaan kyseiseen joukko-osastoon jo aiemmin kohdistuneita epäilyksiä irakilaisvankien julmasta kohtelusta. Britannian puolustusministeriöstä kuitenkin vakuutetaan, ettei tuorein tunnustus liity lehdistössä aiemmin paljastettuihin kuviin.

Sotilasasiantuntijat ovat kyseenalaistaneet kuvien aitouden ja epäilevät ainakin osan kuvista olevan lavastettuja.


(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.