Mainos

Uusia kuntia toivotaan suolistosyövän seulontaohjelmaan

Seulonnan avulla suolistosyövän kuolleisuuden odotetaan vähenevän 20 prosenttia. Seulontaohjelmassa syöpiä arvioidaan löytyvän noin kahdella promillella seulotuista.

Syöpäjärjestöt toivovat useampia kuntia mukaan suolistosyövän seulontaohjelmaan.

Ensi vuonna ohjelmassa on mukana vasta 175 kuntaa ja esimerkiksi suurista kaupungeista ainoastaan Tampere tarjoaa asukkailleen tätä seulontaa. Pääkaupunkiseudulla vain Kauniainen osallistuu ohjelmaan.

- Seulontaohjelmaan otetaan mukaan uusia kuntia koko ajan, toteaa Joukkotarkastusrekisterin johtaja Nea Malila.

Seulonnan avulla suolistosyövän kuolleisuuden odotetaan vähenevän 20 prosenttia. Seulontaohjelmassa syöpiä arvioidaan löytyvän noin kahdella promillella seulotuista.

Malilan mukaan suomalaiset ovat ottaneet hyvin vastaan vuonna 2004 aloitetun suolistosyövän seulonnan. Seulontaan kutsutaan 60-69-vuotiaita miehiä ja naisia niissä kunnissa, jotka ovat mukana ohjelmassa.

- Seitsemän kymmenestä kutsun saaneesta on osallistunut seulotaan. Tämän vuoden loppuun mennessä 52 000 miestä ja naista on saanut kutsun ja yli 40 000 testiä on tehty. Testit ovat johtaneet 850 jatkotutkimuspyyntöön. Naisten osallistuvat seulontaan tunnollisemmin kuin miehet. Naisista 77 prosenttia noudattaa kutsua ja miehistä 62 prosenttia.

Edullista kansanterveystyötä

Suolistosyövän seulonta on kunnille vapaaehtoista. Kunnat maksavat seulonnasta koituvan omakustannushinnan eli alle yhdeksän euron seulontamaksun jokaisesta ohjelmaan kutsuttavasta kuntalaisesta.

Malilan mukaan suolistosyövän seulonta on kunnille edullista kansanterveystyötä. Suomessa sairastuu joka vuosi 2500 ihmistä suolistosyöpään ja heistä puolet kuolee tähän sairauteen. Suolistosyöpä pitäisi hoitaa varhaisvaiheessa siitäkin syystä, että potilas ei joutuisi totuttelemaan avanteeseen.

Suomi on aloittanut väestöpohjaisen suolistosyövän seulonnan ensimmäisenä maana maailmassa. Ruotsi valmistelee seulontaa ja Tanskassa on meneillään alueellisia pilottiohjelmia.

Suolistosyövän seulonta perustuu ulostetestiin, joka paljastaa piilevän veren. Jos testinäytteessä on verta, potilas ohjataan kotikunnan kautta jatkotutkimuksiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.