Mainos

Uusia kasvitauteja leviää Suomeen

Ilmaston lämpeneminen tuo Suomeen uusia kasvitauteja ja tuholaisia.

Rikkakasveista h

Yleinen ilmaston lämpeneminen ja leudommat talvet pidentävät kasvukautta Suomessa, mutta asian kääntöpuolena maahamme saapuu uusia tuhohyönteisiä ja kasvitauteja.

Aamulehden mukaan Suomeen saapuu mm. tappajaetanoita, viljaviruksia ja punkkeja aiempaa enemmän. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen professori Kari Tiilikkala kertoo, että jo viime vuonna tehtiin havaintoja mm. uudesta kaskaan levittämästä virustaudista, vehnän kääpiökasvuviroosista. Viime kesän havaintojen perusteella Suomeen on ilmestynyt kasvitautikantoja, jotka ovat aiemmin olleet tyypillisiä Tanskan leveysasteilla.

Professori Tiilikkalan arvion mukaan Suomen on varauduttava ongelmiin myös erilaisien juurikastuholaisten yleistymiseen.

Tiilikkalan mukaan suuri haaste on kyetä lähivuosikymmeninä kehittämään torjuntakeinot uusia tuholaisia vastaan ilman ylenmääräistä kemiallista torjuntaa. Tutkijat keskittävätkin nyt voimansa uusien tautien ja tuholaisten biologisen torjunnan kehittämiseen. EU valmistelee vuonna 2008 voimaantulevaa uutta torjunta-ainelakia, joka estäisi kansalliset rajoitukset torjunta-aineiden tuonnissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.