Mainos

Uusia kalatautitapauksia ei löytynyt

Uusia kirjolohen verenvuotoseptikemia-tapauksia eli VHS-tartuntaa ei enää uusissa tutkimuksissa löytynyt.

Ahvenanmaalla tuhotaan sairaat lohet

Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitoksen selvityksestä ilmenee, että tauti on rajoittunut kahteen pyhtääläiseen kalanviljelylaitokseen sekä Ahvenanmaalla sijaitsevaan laitokseen. Pyhtäällä tutkimusta odottaneista kaloista 15 prosenttia teurastetaan taudin takia ja osa hävitetään eläinjätteiden käsittelylaitoksessa. Ahvenanmaalla taudin saaneet kalat on jo teurastettu.

Vaikka uusia VHS-tapauksia ei selvityksessä löytynyt, maa- ja metsätalousministeriö on antanut tuoreen asetuksen taudin vuoksi perustettavasta rajoitusalueesta. Säteeltään 20 kilometrin kokoinen alue perustetaan Ahvenanmaan Kumlingen ja Pyhtään ympärille, josta kalojen siirto ulkopuolelle on kielletty. Sen sijaan rajoitusalueen puhtaiksi todettuihin laitoksiin saa tuoda kaloja läänineläinlääkärin luvalla.

-Ammatti- ja virkistyskalastus rajoitusalueella sallitaan, mutta kalat on tapettava ja perattava sen sisäpuolella. Perkuujätteet on haudattava tai kompostoitava, ministeriön osastopäällikkö Jaana Husu-Kallio kertoo.

Taudin aiheuttaja ei vielä selvillä

VHS-taudin aiheuttajaa ei tutkimuksessa saatu selville. Tähän mennessä tehtyjen selvitysten perusteella todennäköisenä tartunnan lähteenä pidetään silakkaa. Lisätietoja on luvassa, kun ulkomailla tehtävät luonnonkalojen tutkimukset valmistuvat.

-Tanskassa tautia on löytynyt lisäksi muun muassa turskasta ja kampelasta. Ei ole syytä olettaa, että VHS olisi levinnyt Suomessa muualle kuin murtovesialueelle, ministeriö lohduttelee. Husu-Kallion mukaan tautialueita valvotaan jatkossa tiheään, sen sijaan niiden ulkopuolisilla vesillä kalakannan tarkistuksia tehdään säädösten mukaisesti kerran vuodessa. Kalastajilla on jo nyt mahdollista toimittaa kalanäytteitä läänineläinlääkärille ja sitä kautta eläinlääkintä- ja elintarvikelaitoksen tutkittavaksi.

Toistaiseksi yhtään näytettä ei ole tullut.
-Näytteillä alkaa olla kiire, sillä virus viihtyy alle 14-asteisessa vedessä. Yli juhannuksen mentäessä virus piiloutuu, eikä virustilanteesta saada enää selvyyttä, Husu-Kallio toteaa.

Kustannukset voivat nousta mittaviksi

Maa- ja metsätalousministeriö on vaitonainen siitä, mitä tapahtuisi, jos VHS:n levittäjäksi osoittautuisi silakka. Silakkakantaa kun on mahdotonta ryhtyä hävittämään. Ministeriö ja kalanviljelijät ovat myös eri mieltä siitä, onko silakka nyt todellinen uhka kalanviljelylle varsinkin kirjolohen kasvatuslaitoksissa.

-Silakka on päässyt helposti kala-altaisiin, sillä aitausten silmäkoot ovat silakanmentäviä. Käytännössä taudinkulku on jo aiheuttanut sen, että silakan syöttäminen kasvattikaloille on reippaasti vähentynyt, kalankasvattaja Olof Karlsson Ahvenanmaalta toteaa.

-Kasvattajat arvioivat, että silakan käyttö laitoksilla loppuu vähitellen kokonaan. VHS-epidemian kustannuksia ministeriö ei uskalla edes arvioida. Nyt suljetut kolme viljelylaitosta pysyvät kiinni ainakin vuoden, joten tämän kauden kalojen lisäksi menetetään seuraavankin sesongin kalat.

-Pyhtään 90 tonnin ja Ahvenanmaan 30 kalatonnin menetys on vielä pientä kokonaiskustannuksiin verrattuna. VHS-taudin seuraukset kalataloudelle mitataan vasta tulevina vuosina, Karlsson huomauttaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.