Mainos

Uusia jäseniä Natoon ensi vuonna

Useille maille tarjotaan ensi vuonna mahdollisuutta liittyä Natoon, ilmoitti Yhdysvaltain puolustusministeri William Perry. Perryn mukaan kutsu jäsenyysneuvotteluiden aloittamiseksi esitetään erityisessä Nato-huippukokouksessa.

Venäjän puolustusministeri Igor Rodionov torjui jälleen kerran ajatuksen sotilasliiton laajentumisesta itään.
-Noudatamme tässä äärimmäisen tärkeätä periaatetta, jonka mukaan Nato on avoin järjestö. Olemme valmiit ottamaan uusia jäseniä, jotka täyttävät asetetut ehdot ja jotka haluavat jäseniksi, Perry sanoi.

Naton puolustusministereiden kokoukseen Bergenissä osallistunut Perry ei suostunut nimeämään mahdollisia uusia jäsenmaita. Aiemmin on arvioitu, että mahdollisia uusia jäseniä olisivat Puola, Unkari, Tshekki ja ehkä myös Slovenia.

Korkea-arvoinen Nato-diplomaatti arvioi uusia jäseniä seuraavasti:
-Tässä yhteydessä puhumme kolmesta eri maaryhmästä: maat jotka tulevat mukaan ensimmäisessä aallossa, maat jotka joutuvat odottamaan jäsenyyttä vähän kauemmin ja maat joista ei missään vaiheessa tule jäseniä. Viimeiseen ryhmään kuuluvat sekä Venäjä että Ukraina, diplomaatti sanoi Norjan uutistoimistolle NTB:lle.

Ei uhkaa Venäjää

Puolustusministeri Perry korosti Bergenissä, että laajentumissuunnitelmia jatketaan Venäjän vastustuksesta huolimatta.
-Tarkoituksemme ei ole uhata Venäjää, vaan tuoda Venäjä mukaan Euroopan turvallisuuspiiriin, Perry vakuutti.
Hän sanoi kuitenkin ymmärtävänsä, että asia on ongelmallinen monille venäläisille.
-Toivon, että he oppivat ymmärtämään, ettei Nato ole mikään uhka heille. Päinvastoin Nato lisää koko Euroopan turvallisuutta ja vakautta ja lisää näin ollen myös heidän turvallisuuttaan ja vakauttaan.

Kokoukseen iltapäivällä osallistunut Venäjän puolustusministeri Igor Rodionov torjui ajatuksen Naton laajentumisesta. Hänen mukaansa laajentumiselle ei ole mitään sotilaallisia perusteita.

Yhdysvallat jatkaa Bosniassa?

Perry ilmoitti tänään Yhdysvaltain harkitsevan mahdollisuutta lähettää joukkoja Bosniaan ensi vuonna, jos muut Nato-maat pitävät sitä välttämättömänä. Yhdysvallat on aiemmin painottanut, ettei maa osallistu Ifor-operaation jälkeisiin rauhanturvatoimiin Bosniassa. Ifor-joukot on määrä kotiuttaa joulukuussa.
-Monet liittolaiset ovat tehneet selväksi, että ne osallistuvat jatkotoimiin ainoastaan sillä ehdolla, että Yhdysvallatkin on mukana hankkeessa.

Puolustusministerit päättivät aiemmin Bergenissä tutkia mahdollisuutta jatkaa rauhanturvatoimia Bosniassa Naton johdolla. Ranska, Saksa, Englanti ja Norja ovat jo käytännössä lupautuneet osallistumaan uuteen rauhanturvaoperaatioon. Venäjä on puolustusministeri Rodionovin mukaan myös valmis osallistumaan uuteen Bosnian rauhanturvaoperaatioon.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.