Mainos

Uusia asuntolainoja uskalletaan taas ottaa

Asuntolainojen kysyntä näyttää toipuneen viime talven synkkyydestä. Tänään julkistetut Suomen Pankin ennakkotiedot kertovat, että uusia asuntolainoja nostettiin kesäkuussa enemmän kuin toukokuussa.

Kotitaloudet nostivat kesäkuussa uusia asuntolainoja 1,5 miljardin euron edestä eli 67 miljoonaa euroa enemmän kuin toukokuussa. Tony Schildt Suomen Pankista kertoo, että viimeksi kesäkuu on ollut toukokuuta vilkkaampi lainanottokuukausi viisi vuotta sitten.

- Pari viimeistä vuotta uusien asuntolainojen huippukuukausi on ollut juuri toukokuu.

OP-Pohjolan pankinjohtajan Mikko Hyttisen mukaan luvut kertovat, että asuntolainojen kysyntä on toipunut pahimmasta säikähdyksestä.

- Synkkä tunnelma asuntomarkkinoilla on väistynyt ja kuluttajat kokevat, että pakkohan elämän on jatkua. Vaikka työttömien määrä on lisääntynyt, valtaosaa ihmisistä taantuma ei ole puraissut. Viime aikojen positiivinen vire yhdessä alhaisen korkotason kanssa on johtanut siihen, että tämän hetken tunnelmana vallitsee toiveikkuus.

Kesäkuussa nostettujen uusien asuntolainojen keskikorko oli 2,6 prosenttia, missä on 0,02 prosenttiyksikköä korotusta toukokuuhun. Koko asuntolainakannan keskikorko kuitenkin laski toukokuusta 0,17 prosenttiyksikköä ja oli kesäkuussa 2,89 prosenttia.

Talletusten määrä supistui

Kaiken kaikkiaan asuntolainoja oli kesäkuun lopussa yhteensä 69,5 miljardia euroa, mikä on reilut kuusi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

- Tänä vuonna uusia lainoja on nostettu kesäkuussa selkeästi enemmän kuin edellisinä kuukausina. Neljä viimeistä kuukautta ovat pysyneet aika lailla samansuuruisina, kertoo Schildt.

Suomen Pankin tietojen mukaan kotitalouksien talletukset laskivat toukokuusta 0,4 miljardia euroa 74 miljardiin euroon. Erityisesti kotitalouksien määräaikaistalletusten kanta supistui. Selitys löytyy Schildtin mukaan rahan ohjautumisesta muualle.

- Kotitalouksien talletukset esimerkiksi käyttötileille ja erilaisille sijoitustileille kasvoivat 0,8 miljardia euroa. Samoin sijoitusrahastoihin yhteensä on siirretty enemmän rahaa.

Viime vuoteen verrattuna talletuksia oli kuitenkin lähes viisi prosenttia enemmän.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.