Uusi yliopistolaki voimaan

Kaikki Suomen tiede- ja taidekorkeakoulut aloittavat syyslukukautensa ensi kertaa saman lain alaisina.

Elokuun alusta voimaan tuleva yliopistolaki korvaa peräti 20 lakia, mutta on niitä väljempi. Valtaosa hallinnollisista asioista jää yliopistojen omien johtosääntöjen varaan. Esimerkiksi uusien tiedekuntien perustamisesta yliopistot päättävät vastaisuudessa itse.

Laki jättää yliopistoille myös mahdollisuuden etsiä hallintoelimiinsä jäseniä akateemisen maailman ulkopuolelta. Ainakin osa kauppa- ja teknillisistä korkeakouluista aikoo tarttua tilaisuuteen ja valita hallituksiinsa ulkopuolisia päättäjiä. Helsingin yliopisto on valmis ottamaan ulkopuolisia päättäjiä vain tiedekunta- ja laitostason hallintoon. Hallintojohtaja Sinikka Mertanon mukaan uusi laki ei vaikuta ratkaisevasti maan suurimman yliopiston elämään. Hän huomauttaa, että ajankohtainen pulmakysymys, rahoitus, on kokonaan uuden lain ulkopuolella.

Niukentuneen perusrahoituksen perusteena olevat tutkintotavoitteet sovitaan yhä opetusministeriön ja yliopistojen tulosneuvotteluissa. Tulosajattelu on nostanut myös laadun koulutuskeskustelun ytimeen. Uusi laki määrääkin arvioinnin yliopistojen velvollisuudeksi. Opetusta, tutkimusta ja taiteellista toimintaa on arvioitava säännöllisesti ja tulokset on myös julkaistava Ministeriön tulkinnan mukaan uusi laki ei salli sitä, että yliopistot myisivät perustutkintoon johtavaa opetustaan yrityksille näiden työntekijöitä varten.

Mahdollisuus lisätä mielekkyyttä

Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n pääsihteeri Petteri Orpo pitää uudessa laissa tärkeimpänä juuri sitä, että se säilyttää perusopetuksen maksuttomana ja takaa opiskelijoille edelleen paikan yliopistojen hallinnossa. Orpo uskoo, että yritykset saadaan rahoittamaan yliopisto-opetusta muullakin tavoin kuin myymällä tutkintoja työntekijöille. -Pitää istua samaan pöytään ja löytää keinot, joilla rahoitusta kanavoidaan, hän katsoo.

Autonomian lisääntymistä Orpo pitää hyvänä asiana, mutta muistuttaa sen merkitsevän myös vastuun lisääntymistä. Hän arvioi, että halutessaan yliopistoilla on nyt mahdollisuus kehittää opetustaan aiempaa mielekkäämmäksi.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat