Mainos

Uusi virasto vahtimaan hoitolaitoksia

Peruspalveluministeri Risikko lupaa tiukentaa yksityisten, sosiaalipalveluita tarjoavien laitosten valvontaa. Ministeri lupaa, että parannuksia nykytilanteeseen tulee kun uusi lupa-ja valvontavirasto aloittaa toimintansa ensi vuonna.

Viime kesän insuliinisurmat sekä vast'ikään paljastuneet Merikartanon hoivakodin väärinkäytökset ovat virittäneet kiivaan keskustelun hoitopalveluiden valvonnasta.

Yksityisten hoitolaitosten valvonta on jo pitkään ollut Suomessa retuperällä. Hoitolaitosten määrä kasvaa jatkuvasti, mutta hoidon laatua ei ehditä valvoa.

Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) mukaan asioihin on tulossa parannusta. Ministeri kertoo MTV:n uutisille, että sosiaalipalveluiden valvonta tehostuu, kun Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) ja Sosiaali-ja terveysalan tuotevalvontakeskus (STTV) yhdistyvät ensi vuoden alussa Lupa- ja valvontavirastoksi.

Virastoon perustetaan sosiaalipalveluiden valtakunnallinen valvontayksikkö. Se kootaan siirtämällä runsas kymmenen virkaa lääninhallituksista virastoon.

Sosiaalipalveluiden valvontayksikkö aloittaa työnsä 2010. Sen tarkoitus on tehostaa sosiaalipalveluiden, kuten vanhusten palvelukeskuksien valvontaa ja vähentää byrokratiaa lupa-asioissa. Lisäksi sen virkamiehillä on mahdollisuus tehdä yllätystarkastuksia hoitolaitoksiin.

Sosiaali-ja terveysministeriöstä kerrotaan myös, että virastoon halutaan tietojärjestelmä, johon voidaan keskittää kuntien hankkimista sosiaalipalveluista, kuten vanhusten hoitolaitoksista tehdyt valitukset.

Toisin kuin terveydenhuollosta tehtyjä kanteluita, niin sosiaalipalveluista tehtyjä valituksia ei tällä hetkellä koota keskitetysti mihinkään.

Valtakunnallisen lupa ja valvontaviraston tehtävät sosiaalipalveluiden vahtikoirana määritellään tarkemmin alkusyksystä, kun viraston toimintarajat määräävä laki menee eduskunnan käsittelyyn.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.