Mainos

Uusi vakoilusyytös Unscomia vastaan

Amerikkalaiset tiedotusvälineet jatkoivat tänään paljastuksia, joiden mukaan YK:n asetarkastajat auttoivat Yhdysvaltoja vakoilemaan Irakia. The New York Times -lehti kertoi, että asetarkastajien mukana Irakiin vietiin maaliskuussa salakuuntelulaitteisto. Hankkeelle oli saatu lehden mukaan YK:n asetarkastusryhmän Unscomin johtajan Richard Butlerin siunaus.

Kuuntelulaitteiston avulla Yhdysvallat ja "valikoitu joukko" Unscomin jäseniä pystyi seuraamaan Irakin armeijan ja tiedustelupalvelun keskinäistä viestintää. Amerikkalaiset lehdet Washington Post ja Boston Globe kertoivat keskiviikkona, että Yhdysvaltain viranomaiset käyttivät Unscomia tietojen hankkimiseen Irakissa.

Wall Street Journal puolestaan tiesi eilen kertoa, että Yhdysvallat käytti huippunykyaikaista salakuuntelulaitteistoa, joka automaattisesti välitti tietoja Irakin presidentin Saddam Husseinin viestintäverkostosta Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisille. The New York Times kirjoitti, että kuuntelulaitteistoa käytettiin 10 kuukautta ja että se jätettiin Irakiin, kun YK:n asetarkastajat lähtivät Irakista marraskuussa. Yhdysvallat ja Britannia tekivät joulukuussa sarjan ilmaiskuja Irakia vastaan.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat torjuneet vakoilusyytökset. Maan ulkoministeriön mukaan tietojen vaihto on osa Yhdysvaltojen apua Unscomille. Richard Butler torjui keskiviikkona syytökset siitä, että Unscom olisi sekaantunut vakoiluun Irakissa. YK:n pääsihteeri Kofi Annan on antanut julkisuuteen lausunnon, jonka mukaan todisteita vakoilusyytösten paikkansapitävyydestä ei ole.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.