Mainos

Uusi ulosottolaki helpottaa ylivelkaantuneiden asemaa

Ulosotto muuttuu Suomessa määräaikaiseksi.

Selli

Maaliskuun alussa voimaanastuva uusi ulosottolaki helpottaa saatavien hakemista ulosottoteitse, mutta toisaalta helpottaa myös ylivelkaantuneiden asemaa. Itse ulosotto muuttuu määräaikaiseksi eikä kenellekään ole enää velkansa takia ulosottomies kintereillä loppuelämäänsä.

Uuden ulosottolain suurin muutos on valtakunnallisen tietojärjestelmän käyttöönotto, joka helpottaa sekä velkojien että viranomaisten työtä. Kun ulosotto muuttuu määräaikaiseksi, 15 vuoden jälkeen tuomion antamisesta saatavaa ei voi enää periä ulosottoteitse.

- Ja koska se on säädetty taannehtivasti voimaan, sillä on käsittääkseni pyritty helpottamaan ylivelkaisten asemaa. Niiden ihmisten, jotka velkaantuivat pankkikriisin seurauksena, sanoo varatuomari Petri Willman.

Laki myös helpottaa ulosottoteitse saataviaan hakevien työtä. Jos ulosotossa velalliselta varoja ei löydy, perintää voidaan jatkaa passiivirekisterissä.

- Jos jonkun muun asian yhteydessä havaitaan velallisella varoja tai realisoitavaa omaisuutta, voidaan ikään kuin aktivoida kyseisen saatavan perintä uudestaan, kertoo Willman.

Uusi laki sisältää myös ensimmäistä kertaa säädökset ihmisten häädöstä kodeistaan.

- Se varmasti yhdenmukaistaa käytäntöä eri puolilla maata ja esimerkiksi omaisuuden osalta antaa selvän ohjeen, kuinka asunnossa olevan omaisuuden suhteen tulee menetellä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 15.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.