Mainos

Uusi ulkomaalaislaki osoittautunut toimivaksi

Pari viikkoa sitten voimaan tullut ulkomaalaislaki on osoittautunut käytännössä toimivaksi. Uusi laki on nopeuttanut huomattavasti perusteettomiksi katsottujen turvapaikkahakemusten käsittelyä.

laki


Lain mukaan ulkomaalaisviraston on tehtävä päätös mahdollisesta turvapaikasta seitsemän vuorokauden kuluessa siitä, kun hakijaa koskeva poliisin tutkintapöytäkirja saapuu virastoon. -Lyhyt käsittelyaika ei ole tuottanut ongelmia, sillä saimme keväällä lisää työntekijöitä. Myös poliisi on toiminut nopeasti, kertoo Ulkomaalaisviraston hallintojohtaja Jussi Ilvesmäki. Turvapaikkahakemus tulkitaan perusteettomaksi silloin, kun hakija tulee turvalliseksi katsotusta maasta tai uusii aiemman hakemuksensa vanhoin perustein. Ilvesmäki uskoo, että tieto uudesta laista vähentää perusteettomien hakemusten määrää. -Mitään listaa turvallisista maista ei ole, vaan kaikki hakemukset käsitellään yksittäistapauksina. Jokaisen hakijan kohdalla käydään läpi lähes 50-kohtainen kysymysluettelo, hän selventää.

Kielteisen päätöksen jälkeen hakija voidaan käännyttää takaisin kotimaahansa aikaisintaan kahdeksan vuorokauden kuluttua. -Hakemusten käsittely vei aiemmin kuukausia, sillä päätöksille piti saada hallinto-oikeuden vahvistus. Jos hakemus oli puutteellinen, aika saattoi venyä vielä pidemmäksi. -Nyt poliisi on asettanut tavoitteekseen käydä turvapaikkakuulustelun läpi viikossa, ja meillä menee myös korkeintaan viikko. Nopeimmillaan koko ruljanssi on käyty läpi viikon sisällä.

Ulkomaalaisvirasto on kahden viikon aikana käsitellyt yli 120 uuden lain piiriin kuuluvaa turvapaikkahakemusta. Hakijat olivat Puolan kansalaisia, eikä heille myönnetty turvapaikkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.