Mainos

Uusi tutkimus: liikunnan laatu vaikuttaa lihavuushormoniin

Raskaan liikunnan jälkeen kylläisyyshormoni leptiinin määrä kehossa on tavallista pienempi useiden päivien ajan, mikä mahdollisesti viestittää aivojen kylläisyyskeskukselle kehon tarpeesta saada lisää energiaa.

Tämän havaitsi lääk. lis. Juha Tuominen väitöskirjatutkimuksessaan. Tutkimuksessa selvitettiin uuden, hiljattain keksityn kylläisyyshormonin, leptiinin muutoksia liikunnan yhteydessä ja jälkeen. Rasvakudos tuottaa leptiinihormonia, ja esimerkiksi lihavuuden taustalla arvellaan olevan leptiiniaineenvaihdunnan häiriöitä.

Tuominen osoitti tutkimuksessaan, että liikunnan jälkeen insuliinin ja glukoosisokerin aiheuttamat leptiinitason muutokset ovat yhteydessä muutoksiin kehon energiankulutuksessa. Tutkimuksessa yhtenä uutena merkittävänä havaintona on se, että pitkäkestoisen raskaan liikunnan, kuten maratonjuoksun, yhteydessä keho pyrkii säästämään glukoosisokerin varastoa ja vastapainoksi kiihdyttämään rasvojen kulutusta. Tämä heijastuu myös matalampana insuliinipitoisuutena ja nopeutuneena insuliinin poistumana.

Lihavuus on yleistyvä ja merkittävä ongelma kaikkialla maailmassa. Merkittävimpinä tekijöinä lihavuuden lisääntymiseen on ruokavalion rasvan suuri osuus ja liikunnan vähentyminen.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja