Mainos

Uusi tulivuorenpurkaus Islannin jäätikön alla

Raju tulivuorenpurkaus sinkosi tuhkaa ja savua yli 4000 metrin korkeuteen Islannin kaakkoisosassa keskiviikkona. Samaan aikaan tulivuorta peittävän jäätikön sivuilta syöksyi esiin valtaisat määrät vettä ja jäätä, jotka aiemmat tulivuorenpurkaukset olivat saaneet liikkeelle.

Valtavat vesimassat syöksyivät Vatnajökullin jäätikköjärvestä kohti merta vieden kaiken eteensä osuvan mennessään. Vesi on saanut liikkeelle jopa 200 tonnin painoisia jäälohkareita, jotka ajelehtivat nyt virran mukana. Miljoonia tonneja mustaa, rikkipitoista vettä leviää laajoille asumattomille alueille.

Islannin pääministerin David Oddsonin mukaan aineelliset vahingot ovat tiistaina alkaneen tulvan jäljiltä jo nyt niin suuret, että Islanti on hetkessä siirtynyt 20 vuotta ajassa taaksepäin. Tulva on mm. katkaissut yhden Islannin saarta kiertävän päätien viidestä sillasta.

-Tuhot ovat vieneet meidät 20 vuotta ajassa taaksepäin. Maan itäosan asukkaiden matka Reykjavikiin on hetkessä pidentynyt 450 kilometristä 1000 kilometriin, Oddson sanoi Islannin televisiossa. Hän muistutti, että päätie 1 valmistui vasta vuonna 1974 koko Islantia kiertäväksi kehätieksi. Nyt yksi sen silloista on sortunut.

Laava sulatti jäätikön

Islanti oli odottanut tulva-aaltoa jo neljä viikkoa, aina siitä lähtien, kun tulivuori purkautui maan kaakkoisosassa sijaitsevan Vatnajökullin jäätikön laidalla. Kuuma laava sulatti jäätikön alle noin kolmen kuutiokilometrin suuruisen vesimassan, joka alkoi tiistaina tulvia yli äyräidensä.

Noen ja tuhkan mustaksi värjäämä vesi syöksyi keskiviikkona Skeidarrsandurin tasangon yli kohti merta. Veden määrä Vatnajökullin jäätiköstä alkunsa saavassa Skeidarjoessa on kasvanut satakertaiseksi. Asiantuntijat arvelivat, että 16 tuntia tulvan alkamisen jälkeen jäätikköjärvestä oli tyhjentynyt noin kaksi kolmasosaa.

Tulvan päätyttyä oli kuitenkin olemassa vaara uudesta tulivuoren purkauksesta samalla alueella, ja uusi purkaus tapahtuikin tänään iltapäivällä.
(STT-Reuter-RB)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.