Uusi tuhkapilvi tulossa jo huomenna

Satelliittikuvien mukaan tulivuorenpurkaus jatkuu edelleen Islannissa. Lentomatkustajille tuo kuitenkin toivoa se, että purkauksesta johtuva tuhkapilvi on pienentynyt.

- Purkauspilvi on pienentynyt huomattavasti. Myös havaittava, räjähdysmäinen purkaus on pienentynyt paljon viimeisten 36-40 tunnin aikana, kertoo Islannissa oleva geologi Hanna Kaasalainen Nordic Volcanological Centeristä.

- Nyt näyttäisi siltä, että purkaus on hieman rauhoittumassa. Toisaalta maan vavahtelu, mikä indikoi tätä purkausaktiivisuutta, on ollut kasvussa sunnuntaiaamusta lähtien. Nyt ei olla varmoja, mitä tämä tarkoittaa.

Kaasalaisen mukaan periaatteessa ei voida sanoa, että tulivuoren aktiivisuus olisi vielä laantumassa.

Suomen Ilmatieteen laitoksen mukaan tuhkapilven korkeus ei tällä hetkellä yllä enää viimepäivien korkeuteen, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin.

Ilmatieteen laitoksen leviämisennusteiden mukaan ilmavirtaukset kuljettavat tuhkapilveä tällä hetkellä Islannista Britannian ja Saksan kautta kohti Skandinaviaa. Vaikka tuhkapitoisuus on ollut tänään Suomessakin alhaisempi, ennusteiden mukaan uusi tiheämpi tuhkapilvi saapuu lännestä huomenna päivällä.

Laaja matalapaineen alue kierrättää tuhkaa loppuviikon ajan Länsi- ja Keski-Euroopan kautta Pohjois-Eurooppaan, mikäli purkaus Islannissa edelleen jatkuu.

Ensi viikolla ainakin Keski-Euroopan lentoliikenteen tilanne voi helpottua, sillä ilmavirtaukset Islannista suuntautunevat idän ja pohjoisen välille.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat