Mainos

Uusi trendi: Korkeasti koulutetut kotiäidit

Feministi ei enää välttämättä lykkää äitiyttä työn takia. Hän on vapaa valitsemaan äitiyden ilot urasiskojen ihmettelyistä piittaamatta.

– Yliopistokaverini eivät voineet uskoa, kun kerroin heille valinneeni kokopäiväisen äitiyden, kertoo 27-vuotias Ellen Fletcher, joka valmistui neljä vuotta sitten lontoolaisesta huippukorkeakoulusta.

Vanhat toverit olivat jo kaikki ehtineet edetä työpaikoillaan esimiehen tehtäviin.

– Toki on päiviä, jolloin riisun esiliinaani jauhoisin käsin ja mietin, miten upeita asioita voisin tehdä elämässäni, tunnustaa kahden pienen lapsen äiti ja opettajamiehen vaimo.

Kuva: Futureimagebank

– Nähdessäni lasteni ilmeet, kun he esittelevät minulle piirroksiaan tai kun luen heille tarinaa, tiedän, että teen jotain todella arvokasta.

Radikaalius suosii pehmeitä arvoja

Ellen ei ole yksin valintoineen. Daily Mailin nettisivuston artikkelissa neljä korkeasti koulutettua nuorta naista paljastaa valinneensa lopulta kotiäitiyden arvostetun työtehtävän sijasta.

Kotiäitiyden valinnassa on tietynlaisia radikalismin merkkejä. Siinä missä kotiäidit aiemmin inhosivat myöntää valintaansa, nyt on nousemassa trendi, johon kuuluu töiden jättäminen ja ylpeys normien vastaisesta elämäntyylistä, kertoo vanhemmuuteen keskittyvän Mumsnet.com-sivuston perustaja Justine Roberts.

Yhdysvalloissa erilaisen valinnan tehneet naiset kutsuvat itseään nimityksellä 'home manager' – kodin esimies. Termi korostaa näiden alle 30-vuotiaiden äitien arvostusta 'uravalintaansa' kohtaan.

Feminismin uusi muoto

Kuva: Futureimagebank

– Feminismiä ei pitäisi nähdä pelkän työpaikan kautta. Mielestäni tärkeä osa naisten valinnanvapautta on mahdollisuus antaa aikaa lapsille ja äitiydelle, sanoo westminsteriläisen yhteiskuntatieteiden keskuksen, Center of Policy Studies'n, johtaja Jill Kirby.

– Naiset, jotka valitsevat äitiyden varhain ja säästävät uran myöhemmäksi, ovat parhaassa hedelmällisyysiässä, ja tuolloin heillä on myös energiaa ja intoa nauttia lasten kasvatuksesta.

Tutkimukset osoittavat lisäksi, että pienet lapset menestyvät saadessaan erityistä huolenpitoa yhdeltä rakastavalta aikuiselta, sanoo Kirby.

Raha on sivuseikka

Kotiäitiyden valinneet naiset paljastavat, ettei yhden palkan taloudessa eletä luksuselämää. Se ei silti tunnu näiden naisten onnellisuutta vähentävän. He arvostavat muunlaisia asioita kuin ravintolaillallisia ja ulkomailla lomailua.

– Tässä rahan pyörittämässä kulutusyhteiskunnassa monen on varmasti vaikea ymmärtää sitä, mutta olen erittäin tyytyväinen, sanoo 26-vuotias kotiäiti ja historiaa yliopistossa opiskellut Kate Wheatcroft Boltonista.

Kuva: Futureimagebank

Hän viettää aikaa nelivuotiaan poikansa kanssa erilaisten harrastusten parissa uinnista pallopeleihin ja musiikkikerhoon, eikä kadu sitä, ettei samaan aikaan istu toimistossa puurtamassa entisten yliopistotuttujen kanssa.

Katen elämäntyylillä on puoltajia. Hintavertailusivusto Uswitch.com teki tutkimuksen, johon osallistuneista äideistä yli puolet paljasti palaavansa työelämään, koska perheen rahatilanne ei salli äitiyden iloista kotona nauttimista. Vain 22 prosenttia tutkituista todella haluaa jatkaa työelämässä uran takia.

MTV3/Eira Talka/dailymail.co.uk

Kuvat: Futureimagebank

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.