Mainos

Uusi tekijänoikeuslaki hyväksytään tänään

Musiikin kopiointi omiin laitteisiin muuttuu entistä tiukemmin rajoitetuksi, kun eduskunta hyväksyy uuden, kiistellyn tekijänoikeuslain.

Eduskunta hyväksyy tänään kiistellyn uuden tekijänoikeuslain.

Eilen, tällä erää viimeisessä keskustelussa, kansanedustajat jatkoivat kinastelua siitä, onko Suomen pakko hyväksyä laki muodossa, joka herättää kuluttajien taholta niin paljon arvostelua.

Arvostelijoiden mielestä laki on erittäin epäselvä ja ristiriitainen, eikä siinä ole otettu kuluttajien oikeuksia riittävästi huomioon. Eniten huomiota herättänyt kiista koskee oikeutta kopioida esimerkiksi musiikkia omaan käyttöön.

Kulttuuriministeri Tanja Karpela toisti jälleen, ettei eduskunta voi säätää lakia, joka olisi EU:n direktiivin vastainen. Karpelan mukaan direktiivi kieltää kopiointisuojausten purkamisen. Lakiesityksen hylkäämistä esittänyt vihreiden Jyrki Kasvi vastasi, ettei väitteen tueksi ei ole muuta kuin opetusministeriön yhden virkamiehen muistio.

Kokoomuksen Jan Vapaavuori huomautti Karpelalle, että direktiivistä on monta erilaista tulkintaa. Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja, demarien Arja Alho sanoi puolestaan, että EU:n direktiivi velvoittaa ottamaan huomioon myös kuluttajien näkökulmat.

EU:n kanssa monet neuvottelut takavuosina käynyt entinen oikeusministeri Johannes Koskinen pohdiskeli, että kolmaskin reitti voisi olla, kun EU-direktiiviä ja kansallista lainsäädäntöä sovitetaan yhteen.

- Avarretaan sitten vähän omin luvin tulkintalinjaa kansallisessa lainsäädännössä. Tällaisistahan löytyy kymmeniä tapauksia.

Lakiesityksen hyväksyminen varmistui asiallisesti jo viime viikolla, kun hallituspuolueiden eduskuntaryhmät sopivat menettelytavoista asian käsittelyn loppusuoralla.

Lain saatteeksi eduskunta hyväksyy lausuman, jossa toivotaan, että kuluttajien mahdollisuus ottaa muutamia kopioita omaan käyttöön mahdollistetaan vapaaehtoisin toimin.

Mielenosoittajat vastustivat lakia

Eduskuntatalon edessä seisoi eilen satoja nuoria osoittamassa mieltään vapaan musiikin puolesta.

Taiteilijoiden ja etujärjestöjäen mielestä kysymys on enemmän tai vähemmän siitä, että halutaan etenkin netin kautta hyödyntää toisten työtä ilmaiseksi ja vielä pukea toimi sananvapauden kaapuun.

- Jos kysymys on viihdesisällöistä kuten musiikista, niin kyllä sananvapauden hieno periaate vedetään lokaan, jos sillä perusteella pitäisi saada musiikkia ilmaseksi käyttöönsä, sanoo muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen.

Viiden suurimman puolueen nuorisojärjestöjen osittain organisoima mielenosoitus sai kansanedustajat vakavaksi. Joukosta löytyi myös niitä jotka näkivät, ettei lakiesitys käytännössä estä väärinkäytöksiä. Mielenosoittajat vetosivat kuluttajien oikeuksiin.

- Minä näen omaksi oikeudekseni sen, että saan käyttää cd-levyn sisältöä yksityisessä käytössäni missä formaatissa tahansa, sanoo Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja Tuomas Nurmela.

- Eihän tällaista voi kuvitellakaan, että isosta osasta suomalaisia tehtäisiin rikollisia. Ja jatkossakin levyt kuluvat ja äänitteet voivat mennä rikki. Kyllä pitää saada tehdä kopioita omista maksamistaan äänitteistä, linjaa puolestaan Vasemmistonuorten puheenjohtaja Jussi Saramo.

Sosiaalidemokraattisten Nuorten puheenjohtaja Petteri Oksa taas toivottaa valmistajat ja päättäjat tervetulleiksi tälle vuosituhannelle.

- Nykyään jos ostaa cd:n, sitä ei enää soiteta aina samassa cd-soittimessa, vaan kuluttajat saattavat haluta kopioida sen esimerkiksi tietokoneelle tai omalle i-pod-soittimelle.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 04.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.