Mainos

Uusi tarkka sääsysteemi käyttöön

Uusi huipputarkkoja paikallisennusteita tuottava sääjärjestelmä on otettu käyttöön Suomessa. Uusi sääkone ennustaa sään noin kymmenen kilometrin tarkkuudella ja paikallistaa säätilan entistä pienemmille alueille.

Säätutka

MTV:n uutisillekin sääennusteita tekevän Forecan uusi säämalli on kuin suurennuslasi, joka kohdistetaan tiettyyn paikkaan. Tarkkuus sääkoneen karttoihin saadaan nykyistä useammista säänlaskentapisteistä.

- Mallin tälle iltapäivälle laskemista kuuden tunnin sademääristä näemme heti että ovatko ne siinä kohtaa missä sadepilvet mennä viipeltävät tuolla tutkan reaaliaikaisella näytöllä ja kyllä ne samalla alueella olivat, sanoo meteorologi Juha Föhr Forecasta.

Luvassa on tuuli-, sade- ja lämpötilaennusteita viitisen vuorokautta eteenpäin. Säätä ei voi silti edelleenkään sataprosenttisesti ennustaa. Esimerkiksi kesäisen trombin iskua on yhä mahdotonta paikallistaa.

- Trombit ovat sen verran lyhytaikaisia ja paikallisia ilmiöitä ja hyvin harvinaisia Suomessa, että niihin nämäkään uudet systeemit eivät pure. Toki näemme esimerkiksi kesällä ne sääilmiöt, joissa trombit esiintyvät. Ne ovat kylmiä rintamia, joita tämmöisillä malleilla voidaan ennustaa paljon tarkemmin, Forecan toimitusjohtaja Pirkko Saarikivi sanoo.

Ensi vaiheessa palvellaan erityisryhmiä kuten merenkävijöitä ja liikenteen ammattilaisia. Lähitulevaisuudessa televisio ja Internet tuovat kuitenkin tarkan sääpalvelun myös kaikelle kansalle.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.