Mainos

Uusi tappava huume piinaa Argentiinassa

- Hallituksen on kuunneltava meitä. - Se ei tee mitään ottaakseen kiinni huumekauppiaita.

Tällaisia terveisiä lähettävät Argentiinan pääkaupunkiin Buenos Airesiin kokoontuvat äidit maan johdolle. Äidit vastustavat jokaviikkoisella mielenilmauksellaan uutta huumetta, josta on tullut varsinainen vitsaus. Paco-niminen kokaiinijohdannainen pyyhkii yli Argentiinan pelottavalla vimmalla.

Äidit Pacoa vastaan -niminen ryhmä muistuttaa kaukaisesti toista argentiinalaista äitien ryhmää eli Plaza de Mayon äidit. Ryhmä vaati jokaviikkoisten iltakokoontumistensa aikana hallitusta selvittämään, missä ovat 1970- ja 80-lukujen "likaisissa sodissa" kadonneet lapset.

Äidit Pacoa vastaan tietävät sen sijaan liiankin hyvin minne heidän lapsensa ovat joutuneet: osa on kuollut, osa on vankilassa. Ja kaikki he ovat Paco-kuumeen uhreja.

Epäpuhdas tappaja

Paco on Argentiinan versio crackista, halvasta kokaiinijohdannaisesta, joka kylvi tuhoa Yhdysvalloissa 1980-luvulla.

Aine on niin epäpuhdasta, että se on periaatteessa vain sekoitus eri kemikaaleja. Siinä on muun muassa rikkihappoa, lasijauhetta, kerosiinia ja jopa rotanmyrkkyä. Huume on kuitenkin hyvin tappavaa: se iskee keskushermostoon ja voi tappaa satunnaisen käyttäjän alle puolessa vuodessa.

- Kuuden kuukauden käyttö tuhoaa ihmisen kokonaan. Vaikutus on sama kuin jos joku polttaisi 80 tupakkaa päivässä 20 vuoden ajan paitsi, että Pacon sivuvaikutukset tulevat esiin vain muutamassa kuukaudessa, kuvaa tohtori Eduardo Kallina Argentimes-lehdessä.

Halpa ja nopea

Paco ilmestyi Buenos Airesin kaduille ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten, kun maa kamppaili talousvaikeuksissa. Se nousi nopeasti suosioon halvan hintansa vuoksi. Yksi annos maksaa kadulla noin euron.

Hyvänolontunne on nopea, mutta se kestää vain muutaman minuutin, minkä vuoksi sitä on saatava pikaisesti lisää. Koukkuun jääneet tarvitsevat jopa sata annosta päivässä, ja joidenkin tiedetään myyneen jopa vaatteet päältään saadakseen seuraavan annoksen Pacoa.

- Poikani Jeremia oli kuin toisessa maailmassa. Hänen täytyi nukkua ulkosalla kuin koiran, koska häntä ei voinut päästää sisälle, sillä hän olisi ryöstänyt kaiken omaisuutemme, kertoo Äidit Pacoa vastaan -ryhmän perustaja Maria Rosa Gonzalez.

"Millään ei ole väliä"

Nyt jo aineesta irtipäässyt poika muistelee ensikokemuksiaan.

- Olin 18, kun kokeilin sitä ensimmäisen kerran. Siitä sai nopean ja vahvan hyvänolontunteen, joka kuitenkin katosi melkein heti. Se saa sinut haluamaan lisää, eikä millään muulla ole väliä, sanoo Jeremia Gonzalez Argentimes-lehdelle.

Jeremialla, 22, on käynyt onni, sillä äidin ahkeran toiminnan ansiosta hän pääsi vieroitukseen. Lähes kaksi vuotta kestäneen hoidon jälkeenkään Jeremia ei ole vielä täysin kunnossa.

- Kun käytin Pacoa, oksensin usein verta. Vielä edelleen, kun juon aamuisin lasin vettä, se tulee ylös, koska vatsani on vaurioitunut niin pahoin huumeesta.

Hän on kuitenkin onnistunut jättämään vanhan elämän taakseen ja käy nyt kertomassa muille Pacon vaaroista.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.