Uusi syöpälääke lisää hoitomahdollisuuksia

Käänteentekevä syöpähoito saattaa poikia täsmälääkkeitä myös muihin kasvaimiin. Mitään yleislääkettä kaikkiin mahdollisiin syöpiin siitä ei kuitenkaan tule.

Kahden vaikean syöpämuodon hoidon mullistanut lääke saattaa poikia täsmälääkkeitä myös muihin syöpämuotoihin.

Viime keväänä julkistettiin tutkimukset suoraan syövän syntymekanismiin vaikuttavasta "ihmelääkkeestä" kroonisen myelooisen leukemian ja ruoansulatuskanavan syövän eli GIST- sarkooman hoidossa.

Syntymekanismiltaan samantyyppisiä tyrosiinikinaasireseptorin häiriöstä johtuvia syöpiä on kuitenkin useita. Niissä solujen viestintäjärjestelmän geenivirhe piiskaa soluja jatkuvaan lisääntymiseen aivan kuin kaasupoljin olisi juuttunut kiinni, kuvaa professori Leif C. Andersson Helsingin yliopistosta.

Ei yleislääke kaikkiin syöpiin

Samasta tai samantyyppisestä lääkkeestä saattaakin löytyä hoito myös joihinkin muihin syöpiin, joiden takana on sama häiriö. Tällaisia voisivat olla mm. pienisoluinen keuhkosyöpä, eräät aivokasvaimet, melanooma ja eturauhassyöpä.

Professori Heikki Joensuu Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta uskoo, että vielä ei ole löydetty kaikkia syöpiä, joihin lääke saattaa tehota. Missään tapauksessa siitä ei kuitenkaan tule mitään yleislääkettä kaikkiin mahdollisiin syöpiin.

Tutkimus on kuin pistäisi pop-cornia uuniin, vertaa professori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta. Sen jälkeen kun perustutkimus on selvittänyt uuden mekanismin, vie oman aikansa ennen kuin se poikii mitään. Kun ensimmäinen läpimurto tulee, alkaa kuulua poksahduksia toisensa perään ja pian voi koko pussi räjähtää.

Hoito kotona ilman rankkoja sivuvaikutuksia

GIST potilaita jo parin vuoden ajan uudella lääkkeellä hoitanut Joensuu ei tunne itseään enää vaivautuneeksi, kun hän sanoo uuden lääkkeen mullistaneen näiden syöpäpotilaiden hoidon.

-Tulokset ovat olleet järisyttäviä. Harmi vain, että toistaiseksi lääkkeellä voidaan hoitaa vain melko harvinaisia syöpämuotoja, hän toteaa.

Suomessa uusia GIST-tapauksia on parikymmentä ja KML-leukemiatapauksia 40-50 tapausta vuodessa.

-GIST-potilaiden isot kasvaimet kutistuivat lyhyessä ajassa kokonaan. Sellaista ei ole ennen nähty, sanoo Joensuu.

Paremman tehon lisäksi uuden lääkkeen etuna on se, että syöpähoitoihin yleensä liittyviä rankkoja sivuvaikutuksia ei ole juuri lainkaan. Potilas voi syödä lääkkeen kotonaan ja hoidosta selviää ilman hiustenlähtöä ja pitkäaikaista pahoinvointia.

Pysyvä parantuminen vielä avoin kysymys

Edelleen on avoin kysymys, kuinka pitkään lääkkeen teho kestää ja voiko potilas parantua pysyvästi. Vielä tässä vaiheessa näyttää siltä, että potilas joutuu syömään lääkettä loppuikänsä.

GIST-potilailla ei tehon vähenemisestä ole ollut juuri merkkejä kaksi vuotta jatkuneiden tutkimusten aikana. Sen sijaan leukemiapotilailla on esiintynyt jonkin verran ongelmia.

Syöpäsoluille on kuitenkin tyypillistä, että ne pystyvät keksimään uusia keinoja vastustaakseen omaa tuhoaan. Tässä kilvassa myös syöpätutkijat joutuvat keksimään aina uusia keinoja. Yhtenä mahdollisuutena pidetään, että hoitoon voitaisiin tulevaisuudessa yhdistää kehitteillä oleva kasvaimen verisuonten kasvua estävä lääke, ennustaa Alitalo. Lähes kaikki syöpäkasvaimet tarvitsevat verta, muuten ne näivettyvät pois.

Hoidon kalleus on suhteellista

Uusi ihmelääke on kallis, kuten useimmat täysin uudella tavalla vaikuttavat lääkkeet. Kuukaudessa syötävät kapselit maksavat noin 15 000 markkaa, joten hoidon vuosikustanukset henkilöä kohti ovat 180 000 markkaa, sanoo Joensuu.

Professori Peter J Roberts Turun yliopistollisesta keskussairaalasta haluaa kuitenkin pistää kustannukset oikeisiin mittasuhteisiin.

- Jo yksi hoitopäivä yliopistosairaalassa maksaa 2 000 markkaa ja tehohoitopäivä 20 000 markkaa, sanoo Roberts.

Toisin sanoen kotihoidossa syötävän lääkkeen kustannukset tulisivat täyteen jo yhdeksän tehohoitopäivän aikana. Toistaiseksi suurin osa Suomessa hoidetuista potilaista on saanut lääkkeen ilmaiseksi, koska kyse on lääketutkimuksesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat