Mainos

Uusi suunnitelma panttivankien vapauttamiseksi

Filippiinit ja Libya ovat sopineet uudesta suunnitelmasta Jolon panttivankien vapauttamiseksi. Filippiinit on myöntymässä siihen, että kaikkia vankeja ei vapautettaisiinkaan yhtäaikaa. Kaappajien keskinäiset erimielisyydet ovat olennaisesti hidastaneet panttivankien vapautumista.

Jolon Abu Sayyaf-sissien johtaja Ghalib Andang (Commander Robot) lähikuvassa, 22

Jolon panttivankien vapautus kaatui viikonloppuna useiden syiden ryppääseen. Suomen Filippiinien -suurlähettilään tehtävät viikko sitten jättäneen Pertti Majasen mukaan kyse ei ole enää niinkään rahasta vaan kaappareiden halusta taata itselleen turvallinen pakoreitti vankien vapauttamisen jälkeen.

-Tämän asian arvo on tässä loppumetreillä koko ajan lisääntynyt ja lisääntynyt, jos raha olisi ratkaissut, tämä olisi voinut ratketa jo aiemmin, Majanen kertoi Helsingissä. Majasen mukaan libyalaisneuvottelijoiden saama vastaanotto oli ollut viikonloppuna täydellinen yllätys: kaikki sovittu oli murentunut.

Tämä osoitti, että vastassa on rosvojoukko, joka voi muuttaa mieltään yhdessä yössä. Majasen mukaan neuvottelutilanne viestitti myös Abu Sayyaf -ryhmän omien rivien rakoilusta. Samalla kun Galib "Robotti" Andang neuvotteli hallituksen edustajien kanssa, toinen sissipäällikkö marssitti paikalle satoja "hampaisiin asti aseistautuneita" miehiä.

Majanen, Pertti, Filippiinien Suomen suurlähettiläs

Majasen arvion mukaan voimannäyttö olisi tarkoitettu hallituksen edustajien lisäksi myös komentajatoverille. Majasen mukaan Filippiinien presidentti Joseph Estrada oli antanut neuvottelijoille valtuudet luvata muslimikaappareille 5-7 päivän "karenssiajan" pakenemiseen. Se ei ilmeisesti riittänyt, eivätkä Filippiinien lehdistössä viljellyt ennustukset hyökkäyksestä sissien kimppuun ainakaan helpottaneet asiaa. -Mielestämme Filippiinien hallitus ei sanoutunut riittävän selvästi irti tällaisesta sapelinkalistelusta, Majanen arvioi.

Ketään ei jätetä ihmiskilveksi

Kaappareiden oman turvallisuuden takia he ovat myös olleet haluttomia vapauttamaan kaikki vangit yhtä aikaa. Viikonloppuna neuvottelijoille oli ehdotettu kahden vapaavalintaisen vangin vapautusta ja loppujen pääsyä vapauteen asteittain. Joidenkin vapaus olisi kuitenkin toisten onnettomuus, ja siksi neuvottelijat ovat pitäneet kiinni kaikkien vapauttamisesta.

Vahanen ja Fränti Jolon panttivankileirillä

-Ketkä sinne viimeiseksi joutuvat jäämään, niin se on vähän semmoinen Musta Pekka -kortti. Heidän asemansa on kaikkein vaikein, Majanen kuvaili. Pettymys diplomaattien joukossa oli ollut epäonnistumisen jälkeen suuri ja "voi vain kuvitella mitä se on ollut siellä leirillä". Majasen mukaan aiempi kirjeenvaihto suomalaisvankien kanssa on osoittanut, että he ovat olleet erittäin hyvin perillä neuvottelutilanteesta. -Kyllä meidän pojat ovat olleet tietoisia, että jotain on ollut tapahtumassa, Majanen sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.