Mainos

Uusi supertietokone syksyllä Suomeen

Suomalaiset tutkijat saavat syksyllä käyttöönsä Pohjoismaiden tehokkaimman supertietokoneen. Lopullisessa muodossaan IBM:n valmistama RS/6000 SP -järjestelmä on maailman 25 tehokkaimman koneen joukossa.

Laitteisto otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa. Ensi syksynä asennettava järjestelmä vastaa laskentateholtaan Suomen tämän hetken tehokkaimman Cray-tietokoneen kapasiteettia. Kone pystyy laskemaan noin 200 miljardia laskutoimitusta sekunnissa. Vuonna 2002 järjestelmä korvataan IBM:n hiljattain julkistamalla POWER4 -teknologialla, jolloin teho nousee moninkertaiseksi. Järjestelmää voidaan kasvattaa vielä tämänkin jälkeen.

Tänään julkistetun kaupan arvo on noin 30 miljoonaa markkaa. Kone tulee opetusministeriön omistukseen, mutta sen käytöstä vastaa CSC-Tieteellinen laskenta Oy. Laitteiston toimittaa WM-data X-Way. Fyysisesti järjestelmä koostuu ensimmäisessä vaiheessa kahdesta noin jääkaapin kokoisesta yksiköstä. Myöhemmin näitä yksiköitä on kahdeksan.

Supertietokoneita käytetään monimutkaisia laskutoimituksia vaativissa tehtävissä, esimerkiksi sääilmiöiden ennustamisessa. Ilmatieteen laitos onkin yleensä osallistunut supertietokoneiden hankintaan. Nyt laitos ei suoraan osallistunut hankintakustannuksiin, mutta ilmeisesti ostaa käyttöaikaa uudelta koneelta. Tärkeitä käyttöalueita ovat myös materiaalifysiikka, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia atomitasolla. Virtauslaskenta taas liittyy nimensä mukaisesti kaasujen ja nesteiden virtaamiseen erilaisissa oloissa, esimerkiksi ilmavirtauksiin lentokoneen siiven ympärillä tai veren virtaamiseen ihmisen verisuonissa.

CSC:n toimitusjohtajan Matti Ihamuotilan mukaan laitteen valintaan vaikuttivat mm. valmistajan luotettavuus, toimiva huolto-organisaatio ja tieteellisten sovellusohjelmien saatavuus. Koska laitteet kehittyvät nopeasti, supertietokoneiden käyttöikä on melko lyhyt, vain 4-5 vuotta. Esimerkiksi nyt hankittu kone on noin tuhat kertaa nopeampi kuin vuonna 1989 hankittu ensimmäinen Cray-superkone ja neljä miljoonaa kertaa nopeampi kuin vuonna 1970 hankittu Univac.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.