Mainos

Uusi riisi tuo toivoa Bangladeshin viljelijöille

Uusi riisilajike kestää paremmin pitkiäkin tulvakausia.

Filippiiniläiset tutkijat ovat onnistuneet kehittämään uuden riisilajikkeen, joka ei hätkähdä pitkistäkään tulvakausista.

Keksinnön odotetaan tuovan toivoa etenkin Bangladeshiin, missä tulvavedet tuhoavat suuria määriä riisipeltoja joka vuosi ja aiheuttavat köyhyyttä sekä nälänhätää.

Normaalit lajikkeet eivät kestä tulvavesiä kolmea päivää pidempään, mutta uusi Filippiinien riisintutkimuslaitoksen Swarna Sub-1-lajike voi olla upoksissa jopa kymmenen päivää kärsimättä vaurioita. Tutkijat testasivat uuden riisin kestävyyttä Pohjois-Bangladeshissa elokuussa, ja tulokset olivat rohkaisevia.

-Tämä on hämmästyttävää. Se voi olla suuri edistysaskel miljoonien viljelijöiden auttamiseksi köyhyydestä, kertoo tutkija Abdul Mazid.

Tuotantoon lähivuosina

Tutkimuslaitos kehitti Swarna-lajikkeen osana normaalia jalostamista vuonna 2004, ja sen odotetaan päätyvän kaupalliseen tuotantoon muutaman vuoden kuluttua.

-Ensi vuonna moninkertaistamme testitilojen määrän. Riisin kaupallinen tuotanto voidaan toivottavasti aloittaa vuosien 2009-2010 aikana, Mazid jatkaa.

Bangladeshista valtaosa on alankomaata, jota halkoo peräti 230 jokea. Monsuunisateet ja Himalajalta sulava jäätikkö saa joet tulvimaan joka vuosi.

Kuluvan vuoden aikana tulvavedet ovat peittäneet alleen jopa kolmanneksen maan pinta-alasta ja aiheuttaneet satojen miljoonien tappiot viljelijöille. Noin kaksi kolmasosaa maan 144 miljoonasta asukkaasta saa tavalla tai toisella toimeentulonsa riisistä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.