Mainos

Uusi pörssipaniikki iski - taas musta perjantai

Pörssikurssit ovat rytisseet taas rajusti alaspäin kaikkialla maailmassa. Edellinen romahdus koettiin kaksi viikkoa sitten, mutta tämänpäiväinen lasku näyttäisi olevan vieläkin hurjempaa.

Paniikki vain on vain syventynyt iltaa kohti, kun myös Yhdysvalloissa osakemarkkinat avautuivat selvässä laskussa. Kaupankäynnin alkuvaiheessa New Yorkin keskeiset indeksit painuivat heti vähintään viiden prosentin laskuun.

Aasiassa kurssit ropisivat reippaasti jo aamulla. Tokion Nikkei-indeksi päätyi 9,6 prosenttia ja Hongkongin Hang Seng -indeksi yli kahdeksan prosenttia miinukselle.

Euroopassa keskeiset indeksit olivat iltapäivällä 8-9 prosentin laskussa. Frankfurtin pörssin Dax-indeksi kävi alimmillaan lähes 11 prosentin pudotuksessa, mikä oli jyrkin sukellus liki 20 vuoteen.

Sijoittajia pelottaa nyt se, että lähestyvästä taantumasta uhkaa tulla vieläkin syvempi ja pitempi kuin aiemmin ennakoitiin. Lamapelot alkavat realisoitua, kun yhä useampi osavuosituloksia julkistava yhtiö on kertonut kysynnän hiljenemisestä.

Esimerkiksi autonvalmistajien kurssit olivat perjantaina yleisesti vähintään 10 prosentin pudotuksessa.

Myös euron kurssi dollaria vastaan heikkeni edelleen selvästi ja painui alle 1,25 dollariin. Heinäkuussa euron ollessa vahvimmillaan sillä sai yli 1,60 dollaria.

Raaka-aineita alehintaan

Maailmanlaajuisen taantuman uhka on viime viikkoina painanut selvästi myös raaka-aineiden maailmanmarkkinahintoja.

Esimerkiksi kuparin hinta on tällä viikolla pudonnut jo lähes 25 prosenttia. Kulta on lokakuun aikana halventunut enemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 1983.

Myös raakaöljyn hinta jatkoi jyrkkää laskua, vaikka öljynviejämaiden järjestö Opec päätti tuotannonrajoituksista. Öljy halpeni perjantaina noin 5 prosenttia, ja Pohjanmeren Brent-öljyn spot-hinta käväisi alimmillaan jopa 60 dollarin alapuolella

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.