Mainos

Uusi petovesikirppu levinnyt Suomen rannikolle

Helsingin edustalta on löydetty uutta lajia petovesikirppuja, joita ei Suomen vesiltä ole aiemmin tavattu. Tulokkaiden luontainen esiintymisalue on Kaspianmerellä ja Mustallamerellä, joten petovesikirput ovat levinneet laivojen painolastivesissä.

Tulokaslaji löytyi Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen keräämistä eläinplanktonnäytteistä. Samaa lajia petovesikirppuja on aiemmin löydetty Venäjän vesiltä Suomenlahden pohjukasta ja Viron rannikolla, mutta Helsingin edustan löydöt olivat ensimmäiset Suomen vesillä.

Tulokaslaji, tieteelliseltä nimeltään Evade anonyx, leviää tehokkaammin kuin Suomenlahden alkuperäislaji Evade nordmanni. Tutkijat arvelevat, että se on jo vakiinnuttanut asemansa Suomenlahdella ja jatkaa leviämistään. Lajista ei ole vaaraa ihmisille.

Ympäristökeskus ilmoitti samalla, että amerikankampamaneetit ovat vähentyneet tuntuvasti Helsingin edustalla. Toukokuussa tulokaslajia löytyi 328 yksilöä neliömetrillä, mutta kesäkuussa määrät romahtivat muutamaan maneettiin neliömetriä kohti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.