Uusi perustuslakiesitys siirtää valtaa presidentiltä eduskunnalle

Historiallinen esitys hyväksyttiin torstaina lopulta eduskunnan perustulakivaliokunnassa yksimielisesti. Uuden lain mukaan mm. pääministerin ja hallituksen valinta siirtyy presidentiltä eduskunnalle. Presidentin valtaa sidotaan myös niin kutsutuissa sotilaskäskyasioissa, ja veto-oikeutta lainsäädännössä rajoitetaan. Uutta perustuslakia tukee sekä hallitus että oppositio. Mikäli esitys saa myös vaalien jälkeisessä uudessa eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön, ei edes presidentti voi estää sen voimaantuloa ensi vuoden maaliskuussa.

Valiokunnan mietintö oli yksimielinen, mitä pidettiin asian mittavuuden ja periaatteellisuuden huomioon ottaen varsin poikkeuksellisena. Valiokuntakäsittelyn viime vaiheessa ei lakiesitykseen tehty enää uusia muutoksia. Näin ollen myös kiistaa herättänyt hallituksen muodostamista koskeva pykälä pysyy valiokunnan aiemmin kaavailemassa muodossa.

Valiokunnan piirissä saavutettu yhteisymmärrys joutui hetkeksi koetukselle, kun keskustan puheenjohtaja Esko Aho yllättäen vaati viime viikon lopulla vielä uusia muutoksia. Torstaina Aho oli kuitenkin valmis hyväksymään valiokunnassa jo aiemmin syntyneen kompromissin, vaikka pykälän sanamuoto jäikin hänen mielestään yhä osittain tulkinnanvaraiseksi. -Pelin mahdollisuuksia ja tulkinnanvaraisuuksia tähän jää, ja se on tämän huono puoli. Mutta paremmaksi ei ainakaan näissä oloissa voi päästä, Aho sanoi.

Perustuslakivaliokunta muotoili aivan viime vaiheessa vielä hallituksen muodostamista koskevan pykälän perusteluja. Valiokunta ottaa kantaa mm. siihen, miten neuvottelut uuden hallituksen muodostamisesta käytännössä aloitetaan ja mikä rooli eduskunnan puhemiehellä olisi hallituksen muodostamisessa.

Valiokunnan mietinnön mukaan eduskuntaryhmät sopivat siitä, millä tavoin hallitusneuvotteluja viedään eteenpäin, ja valitsevat tarvittaessa vetäjän neuvotteluille. Neuvottelut voivat alkaa jo ennen kuin, uusi eduskunta on kokoontunut vaalien jälkeen. Puhemiehen asiana on valiokunnan mielestä "seurata hallitusneuvottelujen edistymistä eduskunnassa ja tarvittaessa käynnistää ne".

Eduskunnan puhemies olisi näin ollen eräänlainen "takuumies", joka varmistaisi, että neuvottelut eduskunnassa etenevät. Perustuslakivaliokunnassa yksimielisesti hyväksytty esitys merkitsee sitä, että ns. presidentinkierros jää pois hallitusneuvotteluista ja vastaavasti eduskunnan asema korostuu. Presidentti tekisi eduskunnalle esityksen pääministerin henkilöstä, mutta hän olisi sidottu eduskuntaryhmien neuvotteluissa saavutettuun tulokseen. Suurempi rooli hallituksen muodostamisessa presidentille tulisi vasta, jos eduskuntaryhmien keskinäiset neuvottelut jäisivät tuloksettomiksi.
(MTV3-STT)


Lue myös:

    Uusimmat