Mainos

Uusi pernaruttotapaus New Yorkissa

FBI:n mukaan uusi New Yorkissa havaittu pernaruttotapaus ei ole kytköksissä terrori-iskuihin.

Yhdysvalloissa on todettu uusi pernaruttotapaus. NBC-televisioyhtiö kertoi New Yorkissa, että yhdellä sen työntekijöistä on testeissä todettu tauti.

NBC:n mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole pernaruton se muoto, johon floridalainen mies äskettäin kuoli.

Floridassa on todettu tähän mennessä kaikkiaan kolme tautitapausta, kaikki sellaisia, jotka tarttuvat hengitysteiden kautta. New Yorkin tapauksessa tauti tarttui ihosta.

Tartunnan saanutta naista on hoidettu antibiooteilla syyskuun 28. päivästä lähtien. Hän kärsi kuumeesta ja ihottumasta. Ihosta otettiin näyte lokakuun 9. päivänä ja se todettiin positiiviseksi.

Tv-yhtiön ilmoituksen mukaan nainen on hoidossa, ja hänen odotetaan toipuvan täysin.

Salaperäiset kirjekuoret

Liittovaltion poliisi FBI ja tartuntatautivirasto CDC tutkivat tapausta. Alustavien tietojen mukaan sairastunut nainen olisi käsitellyt kirjekuorta, jossa oli outoa jauhetta. Jauhe on kuitenkin testattu, eikä siitä löydetty jälkiä pernaruttobakteerista.

New York Times -lehden toimituksen kerrotaan saaneen myös epäilyttävän postilähetyksen, jota tutkitaan. Samoin selvitetään ulkoministeriöön Washingtoniin saapuneen kirjekuoren sisältöä.

Oikeusministeri John Ashcroft onkin varoittanut oudoista postilähetyksistä.

-Jos saatte epäilyttävän lähetyksen, niin älkää ravistelko sitä, älkää avatko, haistako tai maistako sitä, hän muistutti. Ashcroft kehotti kutsumaan viranomaiset paikalle.

Floridan tapauksillakin tuntuu olevan yhteyttä sanomalehtiyrityksen postitushuoneeseen, ja ympäri Yhdysvaltoja on tehty satoja ilmoituksia kummallisesta jauheesta kirjekuorissa. FBI:n mukaan kaikki ovat osoittautuneet toistaiseksi vääriksi hälytyksiksi.

Ashcroftin mukaan ei mikään ei tähän mennessä viittaa siihen, että Floridan ja New Yorkin tapaukset liittyisivät toisiinsa.

Sosiaali- ja terveysministeri Tommy Thompson puolestaan sanoi, että NBC:n toimitalon kolmas kerros suljetaan ja sieltä otetaan näytteitä. Hänen mukaansa kaikki samassa kerroksessa työskennelleet aloittavat antibioottihoidon.

Ei tartu ihmisestä toiseen

Thompson painotti myös, että pernarutto ei tartu ihmistä toiseen. Pernarutto tarttuu ihon kautta vain silloin, kun ihossa on haava tai hiertymä, jonka välityksellä bakteeri pääsee leviämään. Tämä muoto on yleensä lievempi ja helpompi hoitaa kuin keuhkoihin levinnyt tauti.

Hengitysteiden kautta leviävä pernarutto puhkeaa nopeammin ja on vaarallisempi.

Floridassa yksi henkilö on kuollut hengitysteiden kautta leviävään pernaruttoon. Kahdessa muussa tapauksessa altistus ei ollut vielä kehittynyt taudiksi asti.

Thompson kehotti kaikkia omituisista iho-oireista kärsiviä menemään lääkäriin.

Pernaruton iho-oireisiin kuuluu ruskea kutiava alue iholla. Jos se havaitaan ajoissa, tauti voidaan parantaa antibiooteilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.